De financiële wereld heeft de afgelopen weken te maken gehad met extreme volatiliteit. De recente aankondiging van Donald Trump over de invoering van Amerikaanse importheffingen heeft wereldwijd voor grote onrust gezorgd. Dit heeft niet alleen effect op traditionele financiële markten, maar ook op de cryptomarkt. Hoewel veel markten fors onder druk staan, lijkt Bitcoin (BTC) zich relatief goed door deze turbulente periode heen te maneuveren.
Trump’s “Liberation Day” en importheffingen
Op 2 april kondigde Donald Trump zijn plannen aan voor wat hij “Liberation Day” noemde. Tijdens deze presentatie introduceerde hij een reeks wederkerende importheffingen die zouden worden toegepast op producten uit verschillende landen die handel drijven met de Verenigde Staten.
De financiële markten reageerden aanvankelijk positief toen Trump bekendmaakte dat hij zou beginnen met 10% “global tariffs”. Dit was lager dan de eerder gesuggereerde 20% tot 25%, en in sommige gevallen zelfs 100%. Echter, toen meer details bekend werden over de aanvullende importheffingen, reageerden de markten alsnog extreem negatief.
Een opvallend detail is dat de berekening van deze wederkerende importheffingen gebaseerd blijkt te zijn op een controversiële methode. Volgens econoom James Sawiki heeft het team van Trump het handelstekort van de VS met een bepaald land gedeeld door de export van dat land naar de VS, en dit gepresenteerd als het tarief dat dat land aan Amerika zou opleggen. Deze methode slaat volgens economen nergens op.
Econoom Edin Muyagic reageerde op deze aankondigingen door te stellen dat als Trump dit plan als economisch werkstuk had ingeleverd, hij niet alleen een onvoldoende zou hebben gekregen, maar ook een levenslang verbod om economie te studeren.
Wereldwijde marktreacties en systeemstress
De gevolgen van deze aankondigingen waren direct merkbaar op de financiële markten. Wereldwijd daalden aandelenmarkten fors, waarbij met name de Chinese markten hard werden geraakt met dalingen tot 11-12%. De Duitse DAX en de Nederlandse AEX gingen ook onderuit, met een daling van 6,3% voor de AEX.
Wat deze situatie bijzonder maakt, is dat er een klassiek patroon van systeemstress zichtbaar is. Normaal gesproken vinden beleggers tijdens marktturbulenties hun toevlucht in veilige havens zoals staatsobligaties, maar nu zien we dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties juist stijgt in plaats van daalt. Dit suggereert dat beleggers zich grote zorgen maken over inflatie, schulden en de stabiliteit van het monetaire systeem.
De 10-jarige Treasury yield is gestegen naar 4,48%, de grootste toename in één handelssessie sinds 2001. De 30-jarige Treasury yield is gestegen naar bijna 5% (4,95%), de grootste toename sinds 1982.
Dollar onder druk en de vlucht naar goud
Een van de meest opvallende ontwikkelingen is de verzwakking van de Amerikaanse dollar. De dollar staat op het laagste punt in 15 jaar tegenover de Zwitserse frank, terwijl de euro een belangrijk weerstandsniveau van 17 jaar doorbreekt.
In plaats van naar staatsobligaties of de dollar, vluchten beleggers nu naar goud als veilige haven. De goudprijs is fors gestegen en bereikte recordhoogtes.
Deze ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank hebben aangegeven klaar te staan om in te grijpen als de liquiditeit op de markten zou opdrogen. De Federal Reserve heeft verklaard dat ze “absoluut klaar is om in te stappen” als lender of last resort, terwijl Christine Lagarde heeft gezegd dat de ECB “klaar is om haar instrumenten in te zetten om de financiële stabiliteit te handhaven”.
Join de MoneyTalks community van Madelon Vos!
Sinds kort bestaat de MoneyTalks community van Madelon! In deze online community kan je vragen stellen en kennis delen! Ook maakt Madelon er technische analyses en op aanvraag worden er Q&A-sessies georganiseerd waarin live vragen kunnen worden gesteld. Maak je je eigen analyses, dan kunnen de experts in de community daar een blik voor je op werpen!
Madelon legt ook uit! Middels de cursussen van Madelon leer je onder andere hoe je veilig en vertrouwd aan de slag kan gaan met bitcoin en andere cryptocurrencies en hoe je winst kan boeken met het investeren in crypto. Kennismaken met Madelon? Bekijk dan ook haar gratis cursussen!
🔥 Wil jij weten hoe Bitvavo bepaalt welke crypto’s je kunt kopen? Luister de podcast nu of sla ‘m op