Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

Madelon Praat: de FED verlaagt rente – dit moet je weten

De rente in de VS is verlaagd – wat betekent dit voor BTC?

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Vorige week stond het crypto nieuws voornamelijk in het teken van het spannende rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve). De bank besloot om de rentevoet met 0,50% te verlagen, wat een zeldzame ingreep markeert om de economie weer op gang te helpen. In deze aflevering van Madelon Praat behandelt Madelon Vos de historische renteverlaging en de impact op de wereldwijde financiële markten, waaronder bitcoin (BTC) en de cryptomarkt.

MicroStrategy haalt $1 miljard op voor nieuwe Bitcoin-aankoop
MicroStrategy haalt $1 miljard op voor nieuwe Bitcoin-aankoop

Eerste renteverlaging sinds 2020

Al een tijdje keek men gespannen uit naar de rentevergadering van vorige week, omdat Fed-voorzitter Jerome Powell eerder al had aangegeven dat de tijd was gekomen voor een beleidswijziging. Dat de rente verlaagd zou worden, was dus geen verrassing meer. Echter dacht men eerst dat de bank voor een milde ingreep van 0,25% zou kiezen.

Het markeert de eerste renteverlaging sinds maart 2020 en een omslag in het monetaire beleid. Van maart 2022 tot juli 2023 verhoogde de bank juist het rentetarief in hun grootste snelste renteverhoging in 40 jaar – om zo de uit de hand gelopen inflatie te temmen. Een lagere rente maakt leningen goedkoper, wat bedrijven in staat stelt om meer te investeren en consumenten meer te lenen. Dit stimuleert de economie en is gunstig voor risicovolle activa (zoals crypto). De vraag is nu of deze renteverlagingen op tijd zijn gekomen, en de Verenigde Staten een recessie weten te ontlopen.

Advertentie

Effecten op bitcoin en financiële markten

De agressieve renteverlaging heeft de Amerikaanse dollar verzwakt, wat op zijn beurt weer tot een boost heeft gezorgd bij risicovolle activa en goud. De S&P 500 reageerde positief met een stijging van 1,83% na de aankondiging, en goud steeg zelfs tot een nieuwe all-time high. Madelon gaat in haar video uitgebreid in op de reacties die de markten tot dusver hebben laten zien, en wat we voor de toekomst kunnen verwachten.

Ook bitcoin komt natuurlijk aan bod. De digitale munt is sinds de renteverlaging hard gestegen – van $60.000 tot een recente piek van bijna $65.000 – maar is nu bij een kritiek punt aangekomen. Madelon duikt de koersgrafiek in en deelt haar analyse.

Ondanks alles heerst er ook nog veel onzekerheid. Zo vertoont de werkloosheid in de VS en andere delen van de wereld een stijgende lijn, wat in het verleden vaak een voorbode was van een recessie. Ook staat de huizenmarkt onder grote druk door de historisch hoge prijzen en de aanhoudende schaarste aan betaalbare woningen. Ook dit komt aan bod in de nieuwste video van Madelon.

Bitcoin houdt adem in: cruciale uren aangebroken met nieuwe inflatiedata
Bitcoin houdt adem in: cruciale uren aangebroken met nieuwe inflatiedata

Join de MoneyTalks community van Madelon Vos!

Sinds kort bestaat de MoneyTalks community van Madelon! In deze online community kan je vragen stellen en kennis delen! Ook maakt Madelon er technische analyses op aanvraag worden er Q&A-sessies georganiseerd waarin live vragen kunnen worden gesteld. Maak je je eigen analyses, dan kunnen de experts in de community daar een blik voor je op werpen! Madelon legt ook uit! Middels de cursussen van Madelon leer je onder andere hoe je veilig en vertrouwd aan de slag kan gaan met bitcoin en andere cryptocurrencies en hoe je winst kan boeken met het investeren in crypto. Kennismaken met Madelon? Bekijk dan ook haar gratis cursussen!

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoen vandoor
Cryptobeurs gehackt: dieven gaan er met tientallen miljoenen vandoor
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Slecht belastingdienst nieuws: Nieuwe vermogensbelasting in 2027 blijkt onmogelijk
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Cryptoproject verdwijnt met geld van investeerders, oprichters foetsie
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

arnhemmer-met-miljarden-aan-crypto-wil-niet-op-lijst
Arnhemmer met €3,6 miljard aan crypto wil niet op lijst naast Taylor Swift
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
PlanB ‘verliest’ al zijn bitcoin tijdens een zeilavontuur
Satoshi's reden voor Bitcoin limiet van 21 miljoen onthuld in e-mail
Beweging door Satoshi? Bitcoin wallet ontwaakt na 15 jaar
Advertentie