Foto: Scharfsinn/Shutterstock
Sinds het ontstaan van Bitcoin (BTC) heeft de manier waarop het netwerk werkt meerdere evoluties ondergaan. Een opmerkelijke, doch zorgelijke trend van de afgelopen jaren is de stijgende mate van centralisatie binnen het Bitcoin mining-landschap.
Centralisatie op Bitcoin neemt toe
In de beginjaren van Bitcoin waren de miners van de munt verspreid en was het onbekend wie de meerderheid van het netwerk in handen had. Fast-forward naar vandaag en we zien dat slechts vier mining pools verantwoordelijk zijn voor het minen van meer dan 59% van alle blokken in de afgelopen drie jaar. Nog opvallender is dat slechts twee van deze pools de afgelopen drie maanden meer dan 52% van de nieuwe bitcoin-distributie domineerden.
Deze gegevens, verzameld door mempool.space, geven een diepgaand inzicht in de decentralisatie van het Bitcoin netwerk. Van de 808.987 geminede blokken werden 220.716 blokken (27,29%) gemined door onbekende entiteiten, vooral in de beginjaren van het netwerk.
Naarmate Bitcoin meer erkenning kreeg en de industrie volwassener werd, begonnen miners hun krachten te bundelen in mining pools, wat hun kans vergroot om een geldig blok te minen en de blokbeloning te delen. Hierdoor werd het netwerk steeds meer gecentraliseerd. De afgelopen drie jaar zagen we dat vier pools meer dan 59% van de globale hashrate leverden:
- Foundry USA (17,36%)
- AntPool (16,39%)
- F2Pool (15%)
- Binance Pool (10,36%)
Waarom decentralisatie belangrijk is
De decentralisatie van Bitcoin is cruciaal voor zowel financiële als technische veiligheid. Een gedecentraliseerd Bitcoin netwerk helpt marktmanipulatie voorkomen dat kan optreden wanneer een handjevol entiteiten een groter deel van de voorraad of het uitgewisselde volume in handen hebben.
Daarnaast betekent een gedecentraliseerder netwerk dat het voor een kwaadwillende entiteit moeilijker is om de boel over te nemen. Hoewel mining pools werken met het gezamenlijke werk van meerdere miningbedrijven of individuele miners, zijn het de poolcoördinatoren die de transacties toevoegen, de blokken ondertekenen en uitzenden en de blokbeloning ontvangen. Dit is eigenlijk niet wenselijk, zeker als je ook bekijkt dat decentralisatie juist een van de kernpijlers van crypto blockchain is.
De toenemende centralisatie binnen het Bitcoin ecosysteem is een trend die nauwlettend gevolgd moet worden. Voor een cryptocurrency als bitcoin, waarvan de waarde en veiligheid zijn verankerd in zijn gedecentraliseerde aard, kunnen deze verschuivingen langetermijneffecten hebben op zowel de stabiliteit als het vertrouwen in het netwerk.