Foto: Chinnapong/Shutterstock
De afgelopen week was zeer hectisch voor de wereld van cryptocurrencies. Hectisch is zelfs voor crypto een beetje een understatement met de complete crash van terra (LUNA). In dit artikel lees je over de meest belangrijke gebeurtenissen in de crypto-wereld van de afgelopen week.
1 – Crash van TerraUSD (UST) en LUNA
De ineenstorting van het Terra-ecosysteem voor stablecoins was zonder twijfel de grootste en meest belangrijke gebeurtenis afgelopen week. Terra was niet meer in staat om de link tussen UST en de Amerikaanse dollar (USD) te bewaken. Deze ‘peg’ in jargon is daarom losgelaten. Dat zorgde voor een harde waardedaling tot slechts een dollarcent of vijf, terwijl de token eigenlijk precies 1 USD waard moet zijn.
Niet alleen de UST-stablecoin is bijna naar nul gedaald, ook de LUNA token, die het ecosysteem ondersteunt, is met meer dan 99% gedaald. Het verhandelen van LUNA en UST werd op veel plekken stopgezet, maar inmiddels hebben verschillende platformen het handelen weer mogelijk gemaakt, waaronder Bitvavo.
Hieronder lees je meer over de situatie.
- Terugblik: Dit gebeurde deze week met Terra (LUNA) en UST
- Bitcoin reserve Luna Foundation Guard van $1,2 miljard is zoek
- Luna Foundation probeert wanhopig UST “peg” te herstellen
- Hoe deze trader $760k verdiende dankzij Terra’s UST crash
- Terra (LUNA) crasht met 50% nadat UST stablecoin naar $0,68 zakt
- Terra koopt $1,5 miljard aan bitcoin, is nu een van de grootste whales
2 – Exchanges zien inflows, bitcoin daalt opnieuw
Toch lijkt crypto nog steeds in een berenmarkt te zitten. Exchanges waren opnieuw onderhevig aan een flinke netto instroom. De angst in de markt is voelbaar en begint zelfs extreem te worden. Daarnaast beginnen de koersen van de meeste tokens op watervallen te lijken. Een goede vergelijking met nu is maart van 2020. Toen is de markt ook hard gedaald, maar ook weer snel opgekrabbeld. Wellicht zien we dit scenario nu weer herhalen.
3 – Janet Yellen blijft positief over crypto
Crypto ligt op zijn gat, alle andere financiële markten ook. Er zijn zelfs pseudo-dollars in waarde gekelderd. Je zou denken dat politici hun kans schoon zien om de wereld van digitale activa helemaal met de grond gelijk te maken, maar het tegenovergestelde gebeurde. Janet Yellen bleef juist vrij nuchter. Ze zei min of meer “dit is wat er kan gebeuren als de regulatie niet goed is, let op je centen.”
Dat betekent dat er meer druk ligt voor overheden om zinvolle regulaties te bedenken voor de crypto-markt. Goed voor investeerders en goed voor het vertrouwen in de overheid, zolang het niet te overdreven wordt natuurlijk.
4 – Gekkigheid bij Coinbase
Als je je veel bezighoudt met het beleid van gecentraliseerde exchanges, dan heb je deze week vermoedelijk extra hard lopen zweten. Het nieuws ging even rond dat kleine investeerders weinig van hun geld zouden terugzien als Coinbase failliet zou gaan. Dit bleek niet te kloppen, alle je tokens zijn veilig op Coinbase, mocht het bedrijf failliet gaan. De uitspraak “not your keys, not your coins” geldt natuurlijk nog steeds. Een platform kan bijvoorbeeld ook gehackt worden en dan kun je zomaar alles kwijt zijn.
5 – Instabiele Tether (USDT)
Nadat UST en LUNA onderuit gingen werd ook Tether (USDT) instabiel. Vermoedelijk heeft de UST-paniek ook de nodige liquidaties bij USDT veroorzaakt, waardoor ook die peg niet kon worden behouden.
Tether claimt zelf dat er niets aan de hand was en dat de link gewoon blijft. Toch werd het vertrouwen in de stablecoin even op de proef gesteld.
Warren Buffet zei ooit: “als het eb wordt, dan kun je zien wie er allemaal naakt zwemt.” Mocht de financiële onzekerheid nog even zo blijven, dan zul je zien dat er links en rechts mensen en bedrijven niet in staat zijn om financieel overeind te blijven. Wij houden lekker onze broek omhoog.