Waar Bitcoin (BTC) tussen 6 en 8 september enige stabiliteit rond de $6.450 vertoonde, maakte het op zondagavond plots een duik naar de $6.200. Op zondag 9 september schoot de BTC-prijs echter in mum van tijd weer omhoog tot boven de $6.400 en die plotselinge prijsstijging zal bij de meeste analisten en beleggers in cryptocurrency als een verrassing gekomen zijn, voornamelijk vanwege het grote verlies (bijna $1.000) van Bitcoin gedurende 5 september.
Met de stijging van $6.200 tot $6.400, vertoont op zondag 9 september, laat Bitcoin zien dat het kwetsbaar is voor grote schommelingen en kunnen beleggers dagelijks stijgingen of dalingen verwachten tussen de 5% en 20%. In de afgelopen zeven maanden heeft Bitcoin een hoge volatiliteit getoond tussen de $6.000 tot $10.000. In april, juni en augustus daalde BTC steeds opnieuw af naar rond de $6.000 maar wist zich telkens weer te herstellen tot resistance levels van respectievelijk ongeveer $10.000, $8.000 en $7.000.
Eind augustus zei Erik Voorhees, CEO van handelsplatform ShapeShift, op CNBC dat het duidelijk is dat de markt voor cryptocurrency zich nog steeds in een duidelijke neerwaartse trend bevindt, maar dat het gezien de onvoorspelbaarheid van de cryptocurrencies lastig is om de exacte bodem te vinden:
Ik verwacht niet dat de bearmarkt snel zal aflopen, al denk ik wel dat de snelheid in achteruitgang aanzienlijk afgenomen is. Normaal gesproken zit je in deze bubbels, nadat je een paar maanden van een neerwaartse trend meegemaakt hebt, een tijdlang binnen een bepaald bereik. Maar ik denk dat we het grootste gedeelte van de instorting nu wel gehad hebben.
Het verschil tussen de eerder genoemde resistance levels ($10.000, $8.000 en $7.000) en een bodem in de regio van $6.000 is naarmate het jaar vorderde steeds kleiner geworden, waardoor het niet ondenkbaar is dat een echte bodem voor Bitcoin in die regio gevonden kan worden. Edward Morra, een algemeen erkend technisch analist, stelde echter dat de markt voor cryptocurrency een solide stabiliteit in de lage prijsklasse mee zal moeten maken voordat het een goede bodem vindt en aan een rally op de middellange termijn kan beginnen.