Trump heeft gratie verleent aan crypto-icoon Ross Ulbricht
Foto: Geotics/Shutterstock
Een van de vele cryptobeloftes van Donald Trump is werkelijk geworden. De kersverse president heeft Bitcoinlegende Ross Ulbricht – de oprichter en beheerder van illegale dark web marktplaats Silk Road – bevrijd uit de gevangenis. Hij zou eigenlijk levenslang op water en brood moeten leven, maar mag dankzij Trump nu weer de samenleving in.
Cryptocrimineel weer op vrije voet
Ulbricht is een heel bekende naam binnen de cryptowereld, omdat zijn Silk Road een van de eerste plekken was waar bitcoin (BTC) op grote schaal werd gebruikt als betaalmiddel. En niet zonder reden: er werd vooral in illegale goederen zoals drugs en wapens gehandeld, en dus kwam de onafhankelijkheid van het traditionele banksysteem en de pseudonieme aard wel heel erg goed te pas.
In 2013 rolde de FBI de illegale marktplaats op en werd Ulbricht in de boeien geslagen. Hij werd aangeklaagd voor onder meer witwassen, drugsverkoop, het organiseren van een criminele organisatie en samenzwering tot hacking. In 2015 werd hij veroordeeld voor twee keer levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating, plus 40 jaar.
Een uitzichtloze situatie, maar daar heeft Trump nu abrupt verandering in gebracht. Na twaalf jaar achter de tralies is de cryptopionier verlost van zijn straf. Trump heeft namelijk gratie verleend, waarmee de veroordeling volledig is kwijtgescholden.
Het nieuws komt niet helemaal uit de lucht vallen. In oktober had de Republikein namelijk gezworen om Ulbricht te hulp te schieten
“Ik heb zojuist de moeder van Ross William Ulbricht gebeld om haar te laten weten dat het mij, ter ere van haar en de Libertaire Beweging die mij zo sterk heeft gesteund, een genoegen was om zojuist een volledige en onvoorwaardelijke gratie voor haar zoon, Ross, te ondertekenen,” zei Trump in een post op 21 januari op zijn eigen socialmediaplatform Truth Social.
De president voegde eraan toe dat Ulbrichts straf van 40 jaar plus twee levenslange gevangenisstraffen “belachelijk” was.
Overwinning voor Bitcoiners
Hoewel Silk Road natuurlijk illegaal was, heeft Ulbricht de wereld laten zien hoe bitcoin als betaalmiddel kan functioneren. Inmiddels wordt bitcoin meer gezien als een waardeopslag, net als goud, maar toch is Ulbricht voor veel Bitcoiners een ware icoon.
Veel Bitcoiners hadden dan ook hun kritiek geuit toen Trump na zijn inauguratie direct gratie verleende aan ongeveer 1.500 mensen die betrokken waren bij de bestorming van het Capitool vier jaar geleden, en Ulbricht in zak en as liet.
De frustratie had ook te maken met het feit dat Trump niets zei over Bitcoin of crypto in zijn allereerste toespraak als president. Terwijl hij juist was uitgegroeid tot een grote vriend van de industrie en zichzelf de ‘crypto-president’ noemde. Maar gisteravond kwam voor het eerst goed nieuws binnen: de Securities and Exchange Commission (SECF) gaat een crypto-taskforce oprichten. Meer hierover lees je in dit artikel.
🎙️Populair: Van bankier naar bitcoin: Het verhaal van Shariff Lutfi... Luister nu de podcast