Foto: Andy Dean Photography/Shutterstock
De bitcoin koers bereikte op 1 mei zijn voorlopige bodem van 56.800 dollar voor deze bullmarkt. Dat had alles te maken met de dramatische inflatiedata voor Amerika in Q1 2024. Vervolgens was het op 1 mei de beurt aan de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) om een rentebesluit te nemen.
Iedereen rekende op een extreem strenge Federal Reserve vanwege de zorgwekkende inflatiecijfers, maar die bleef uit.
Bodem bereikt?
In plaats van een toespraak over mogelijke nieuwe renteverhogingen, gaf Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, aan dat hij nog steeds verwacht dat de volgende beleidswijziging een renteverlaging is.
Wat dat betreft kwam er dus een “plafond” aan de rentes te zitten en begon de markt voorzichtig optimistisch te worden over renteverlagingen.
Wanneer we de eerste renteverlaging precies krijgen is echter lastig te zeggen. Dat hangt enorm af van de inflatiedata van de komende maanden. Deze week kwam de CPI grotendeels volgens verwachting binnen en dat was al een meevaller voor de markt.
De bitcoin koers schoot daarna met enkele duizenden dollars omhoog. Al heeft dat waarschijnlijk ook te maken met de zwakke Retail Sales, die gecorrigeerd voor de inflatie met 0,7% daalden afgelopen maand.
Die zwakke cijfers voor de Amerikaanse economie nemen in potentie wat opwaartse druk achter de inflatie weg, waardoor de bitcoin koers hier positief op reageerde. Volgende week gaan we op zoek naar bevestiging.
Woensdag en donderdag cruciaal voor bitcoin
We beginnen het macro-economische feestje op woensdag met de FOMC Minutes, de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Daarin staat in feite hoe de Fed momenteel over de Amerikaanse economie denkt en wat we de komende maanden van hen kunnen verwachten.
Dat neemt niet weg dat er ook voor hen een hoop onzekerheden zijn op dit moment. Maar dit kan komende week weleens een moment worden waarop de koersen heftig zullen reageren.
Daarna volgt op donderdag nog een bak met belangrijke data over de Amerikaanse economie. Onder andere met de PMIs voor de industrie en de dienstensector, plus het wekelijkse aantal werkloosheidsclaims.
Lichtelijk zwakke data voor de economie lijkt het beste scenario voor bitcoin te vormen. Dat zal de opwaartse druk achter de inflatie wegnemen en de Fed meer mogelijkheden geven om de rentes te verlagen, zonder een recessie te veroorzaken.