Foto: ByEmo, Shutterstock
De kwestie of Bitcoin (BTC) naar nul gaat of niet is er één die veel mensen zich al sinds het bestaan van de token afvragen. Er is niemand die het met zekerheid kan zeggen, maar je kunt wel statistieken gebruiken om een goede inschatting te maken. Dat is precies wat onderzoekers hebben gedaan. De conclusie? De kans is bijna nul dat Bitcoin helemaal naar nul gaat.
Bitcoin kan bijna niet naar nul
Dat schrijven onderzoekers van het National Bureau of Economic Research uit de Verenigde Staten. De paper gaat vooral over de correlaties tussen Bitcoin en andere activa, maar ook de cryptocurrencies Ethereum (ETH) en XRP worden behandeld.
De correlatie tussen Bitcoin en bijvoorbeeld aandelen, fiat-valuta en grondstoffen is erg laag, is de conclusie. Belangrijk is dat ook factoren die specifiek belangrijk zijn voor crypto en niet met macro-economie te maken hebben. Daaronder verstaan ze met name energievoorziening en rekenkracht.
Ook momentum en media-aandacht is belangrijk, volgens de analisten. Toch lijkt deze correlatie maar een prijsverandering van 2,75% te veroorzaken. Al met al is de correlatie tussen cryptocurrencies zoals Bitcoin en andere activa zó laag geweest dat de correlatie nihil is. Daarom ligt de kans dat Bitcoin naar nul gaat tussen de 0% en 1,3%, volgens de onderzoekers.
Eenzijdig onderzoek
Toch zitten er een paar gaten in de theorie. Allereerst bestaat Bitcoin nog niet zo lang. Het heeft letterlijk nog nooit een lange, ernstige recessie meegemaakt, zoals die van 2008. In het begin van 2020 kwam de centrale bank bijna direct met financiële steun voor iedereen die het nodig had. Bitcoin heeft net als alle andere cryptocurrencies nog nooit een periode meegemaakt waarin dit helemaal wegviel.
De hoeveelheid data was voor de berekeningen dus vrij beperkt, en daar zit hem het probleem. De wereld heeft nog nooit zulke gemakkelijke financiële omstandigheden gekend als in het voorgaande decennium. Macro-economie heeft op de lange termijn altijd invloed op wat er op een ‘klein’ vakgebied zoals cryptovaluta gebeurt. De informatie was door het gebrek aan een langere geschiedenis dus vrij eenzijdig.
Bijzonder is dat het onderzoek afkomstig is van de Amerikaanse overheid. Dat is niet de eerste partij van wie je een uitgebreid, serieus onderzoek over Bitcoin zou verwachten. Al met al kun je stellen dat de kans van 1,3% dat Bitcoin naar nul gaat nihil is. Als de onderzoekers het bij het rechte eind hebben, hoef je je daar dus geen zorgen om te maken.