
Foto: Gorodenkoff/Shutterstock
Een doorbraak in quantum computing zou op een dag de cryptografie kunnen ondermijnen die de bitcoin-blockchain en de bijna $1,7 biljoen aan activa beveiligt. Een nieuwe wedstrijd zet deze veiligheid onder druk: een quantum computing-collectief genaamd Project 11 heeft een beloning van 1 bitcoin (BTC) uitgeloofd voor degene die erin slaagt om met behulp van Shor’s algoritme de cryptografische sleutel van een specifiek bitcoin-adres te kraken.
Quantum computing versus bitcoin beveiliging
Quantum computing staat al jaren bekend als een potentiële bedreiging voor de encryptiestandaarden waarop blockchain-netwerken vertrouwen. Traditionele beveiligingsprotocollen, zoals de ECDSA-handtekening die bitcoin gebruikt, zijn ontworpen om extreem moeilijk te breken te zijn voor klassieke computers. Quantum computers zouden, in theorie, deze barrières kunnen doorbreken door razendsnel complexe berekeningen uit te voeren.
Project 11, een onderzoekscollectief dat anoniem wenst te blijven, zet de veiligheid van de bitcoin-blockchain doelbewust onder druk. Het collectief daagt de wereldwijde quantum community uit om Shor’s algoritme toe te passen om de private key te achterhalen die hoort bij een specifiek publiek bitcoin-adres. Shor’s algoritme is berucht omdat het integer factorisatieproblemen, de basis van veel moderne encryptie, kan oplossen in veel minder tijd dan klassieke methoden.
“Quantumcomputers die Shor’s algoritme gebruiken, zullen deze uiteindelijk kraken. Wij testen hoe urgent deze dreiging is,” aldus Project 11.
Het collectief heeft een deadline gesteld op 5 april 2026.
De technische uitdagingen zijn enorm
Ondanks de bezorgdheid is de kans dat iemand daadwerkelijk de bounty wint op korte termijn zeer klein. De huidige generatie quantum computers beschikt simpelweg nog niet over de rekenkracht om grote cryptografische sleutels binnen een praktische tijdsspanne te breken. Wetenschappers schatten dat er miljoenen stabiele qubits nodig zijn om Shor’s algoritme effectief toe te passen op de beveiliging van bitcoin.
Bovendien vereist de uitvoering van Shor’s algoritme een foutloze quantumcomputer, een technologie die momenteel nog grotendeels theoretisch is. Zelfs de krachtigste quantum machines van bedrijven zoals IBM en Google zijn nog verre van het niveau waarop dit mogelijk zou zijn. Desondanks wijst de actie erop dat het slechts een kwestie van tijd kan zijn voordat quantum computing volwassen genoeg is om daadwerkelijk een bedreiging te vormen.
Voor nu is bitcoin nog veilig voor quantumaanvallen. Toch groeit de consensus binnen de crypto gemeenschap dat voorbereidingen noodzakelijk zijn. Sommige experts pleiten al voor de invoering van post-quantum cryptografie, om toekomstige risico’s voor te blijven. We houden je in ieder geval op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen, nu ook via Whatsapp – volg ons net als duizenden anderen.
🔥 Wil jij weten hoe Bitvavo bepaalt welke crypto’s je kunt kopen? Luister de podcast nu of sla ‘m op