Foto: Anton_AV/Shutterstock
Begin 2023 profiteerde bitcoin (BTC) gigantisch van de Amerikaanse bankencrisis die begon met het omvallen van onder andere Silicon Valley Bank. Inmiddels lijken we ons te kunnen opmaken voor nieuwe falende Amerikaanse banken, want het aandeel van PacWest donderde op 25 juli plotseling met 27 procent naar beneden. Vervolgens herstelde de koers snel in de na-handel, omdat bekend werd dat PacWest gaat fuseren met Banc of California.
Het begin van de volgende bankencrisis?
Omdat bitcoin in maart en april behoorlijk wist te profiteren van de falende Amerikaanse banken was het optimisme op Twitter groot nadat het aandeel van PacWest kelderde. Crypto Rover, een populaire analist, was er snel bij. “PacWest Bancorp, dat 44 miljard dollar aan assets beheert, crashte vandaag met meer dan 25 procent. Begint de volgende bankencrisis nu?”
💥 $44 billion bank PacWest Bancorp $PACW crashed over 25% today
Is the next banking collapse starting right now? pic.twitter.com/lOopnmCXvB
— Crypto Rover (@rovercrc) July 25, 2023
Lang duurde deze speculatie niet, want vrij kort na de koersimplosie van PacWest werd bekend dat de bank fuseert met Banc of California. Warburg Pincus en Centerbridge faciliteren deze fusie met een gigantische investering van 400 miljoen dollar, waarmee zij een aandeel van 19 procent in de gecombineerde bank krijgen.
Samen hebben de banken ongeveer 36 miljard dollar aan assets en een portfolio van 25 miljard dollar aan leningen. De marktwaarde van PacWest ligt op ongeveer 1,2 miljard dollar, terwijl het voor Banc of California om 764 miljoen dollar gaat. Bij elkaar dragen ze dus een marktkapitalisatie van 2 miljard dollar.
Goed voor bitcoin koers?
De eerdere episode van de bankencrisis in de Verenigde Staten, die destijds ook oversloeg op Europa met het omvallen van Credit Suisse als gevolg, resulteerde in een positieve boost voor bitcoin. De bitcoin koers schoot omhoog en dat leek vooral te zitten in het wegvallen van het vertrouwen in de traditionele financiële wereld.
Mensen werden op grote schaal geconfronteerd met de zwaktes binnen het traditionele financiële systeem en maakten zich plotseling zorgen over de veiligheid van hun kapitaal binnen dat bankensysteem.
Als reactie daarop was de redelijk massale overstap naar bitcoin logisch. Bitcoin is immers gebouwd als een decentrale asset, waarvoor je geen financiële tussenpersonen hoeft te vertrouwen om deze vast te houden.
In die zin vormt bitcoin bijna het tegenovergestelde van een bankrekening, waarbij je als het ware bent overgeleverd aan de financiële gezondheid van een bank. Bitcoin daarentegen kun je volledig in eigen beheer vasthouden. Om die reden zou een volgende episode in de bankencrisis in Amerika een goede ontwikkeling voor bitcoin kunnen zijn.