Historisch volatiele maand wacht voor BTC na 11% oktoberwinst
Foto: krisn.art/Shutterstock
De grootste cryptomunt heeft een sterke maand achter de rug. Nu de koers schommelt rond de 70.000 dollar, is het de vraag of de maand november ook zo’n mooi maand zal worden voor de wereld van crypto’s.
Oktober eindigt met stijging van bijna 11%
In de afgelopen 11 jaar eindigde het winstpercentage van bitcoin (BTC) in de maand oktober slechts 2 keer zonder positief resultaat. Dit jaar lukte het de koers opnieuw om te eindigen in het groen. Met een uiteindelijke stijging van bijna 11% wist de prijs eindelijk weer in de buurt te komen van de all-time high. Nu het sentiment op de markt zo positief is, kijken we alvast vooruit naar de nieuwe maand.
Vergeleken met oktober is deze maand een heel ander verhaal. In de beginperiode van bitcoin eindigde deze maand eigenlijk altijd in de groene cijfers. Sinds 2018 zijn de resultaten echter wisselvalliger. Zo eindigde 4 van de 6 jaren zelfs in het rood. Afgelopen jaar wist de koers een kleine stijging van 8,81% te noteren. Opvallend is wel dat ondanks de wisselende resultaten in de afgelopen jaren, de gemiddelde stijging nog altijd het hoogste is in vergelijking met de andere maanden. Gemiddeld stijgt de prijs volgens de data met bijna 43% in de maand november. Hierbij moet wel worden vermeld dat het gemiddelde flink omhoog is gegaan door het uitzonderlijke resultaat in het eerste jaar van bitcoin. De prijs van de digitale munt steeg toen met een astronomische hoeveelheid van 449,35%.
Zet stijging in november door?
De stijgingen van de maand hadden vermoedelijk vooral te maken met de grote hoeveelheden kapitaal die naar de bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) schoven. Natuurlijk kan dit deze maand verder doorzetten, maar dit is lastig te voorspellen. Echter kunnen de macro-economische omstandigheden soms meer informatie prijsgeven.
De directeur van de investeringsmaatschappij OTC Capital, Brian Dixon, denkt dat de eerdere stijgingen van dit jaar waarschijnlijk te maken hadden met de goedkeuring van de eerste bitcoin fondsen. Vervolgens bewoog de koers maandenland zijwaarts, zonder echt grote uitbraken. Nu de prijs recentelijk wel omhoog wist uit te breken, ziet hij een andere trend ontstaan. Naar zijn idee zou deze break-out sterk genoeg zijn om definitief door te zetten.
Tegelijkertijd is het volgens Ruslan Lienkha, een van de leidinggevende bij YouHodler, van groot belang dat een mogelijke recessie van de Amerikaanse economie wordt afgewend. De centrale bank in het land, de Federal Reserve, probeert er van alles aan te doen om een zachte landing te forceren. Zij doen dit onder andere door de rentetarieven te verlagen. Zo wordt hij bijvoorbeeld goedkoper om te lenen, waardoor de economie weer kan worden aangejaagd. Mocht de koers door blijven stijgen, dan zal er volgens Lienkha een grote weerstand zijn in de regio van 80.000 dollar. Deze psychologische grens zou namelijk een niveau kunnen zijn, waarom investeerders hun winsten willen nemen.
Ten slotte zouden de Amerikaanse presidentsverkiezingen van komende week nog een groot effect kunnen hebben op de koersen. Dit heeft uiteraard alles te maken met de uitspraken van de twee kandidaten over de digitale munten. Zo is Donald J. Trump een uitgesproken voorstander van cryptocurrencies, terwijl Kamala Harris zich vooral op de achtergrond heeft gehouden over dit onderwerp.