Foto: Craig Hastings/Shutterstock
Investeringslegende en multi-miljonair Kevin O’Leary is ervan overtuigd dat JPMorgan CEO Jamie Dimon zich bedreigd voelt door crypto. Eerder deze maand noemde Dimon digitale valuta als bitcoin (BTC) decentrale piramidespellen. Volgens O’Leary is Dimon vooral bang voor de disruptieve kracht van cryptocurrencies als bitcoin.
Banken profiteren van frictie
Kevin O’Leary legt tijdens de Converge22 conferentie uit dat “frictie” één van de grote problemen in de financiële industrie is waar banken van profiteren. Zij maken vanwege die frictie winst op de transactiekosten, waar volgens hem onder andere stablecoins een einde aan kunnen maken.
“Dit gaat niet om speculatie, maar om het verlagen van de kosten binnen de economie. Meer transparantie, productiever, compleet controleerbaar, gereguleerd, maar minder duur. Dus, voelt Jamie Dimon zich bedreigd? Natuurlijk voelt hij zich dat. Dit is een belangrijke bron van inkomsten voor zijn bank.”
Aldus O’Leary. Volgens de investeringslegende wacht met name het institutionele publiek, het zogenaamde grote geld, nog op duidelijke wet- en regelgeving voordat zij instappen. Als die regelgeving er is, dan verwacht Kevin O’Leary op de eerste dag nog een stijging van de koersen van 10 procent.
Gebrek aan duidelijke wetgeving
Het is overigens niet de eerste keer dat O’Leary klaagt over het gebrek aan duidelijke wetgeving voor bitcoin en de cryptowereld in zijn algemeenheid. In een recent interview met Stansberry Research, zegt hij dat de bitcoin koers stagneert, omdat een gebrek aan duidelijke regels het institutionele publiek tegenhoudt.
“Ik voorspel dat crypto en bitcoin in het bijzonder tussen de 20.000 en 25.000 dollar blijft hangen, totdat we duidelijke regels krijgen. Tot die tijd gaat het helemaal nergens heen, omdat er niet genoeg kopers zijn. Je hebt de biljoenen van de pensioenfondsen nodig, maar die gaan geen bitcoin kopen tot er duidelijkheid is.”
Aldus een duidelijke O’Leary. In zekere zin gaat wetgeving en regulatie in tegen het originele ethos van bitcoin, maar het is een neutrale asset. Iedereen kan bitcoin op de manier gebruiken zoals hij of zij dat wil. Nergens staat opgeschreven dat je bitcoin per se in een eigen wallet moet bewaren of zelf een node moet draaien om een ‘echte’ bitcoiner te zijn.