Foto: Shutterstock/Lewis Tse
Bijna $2 biljoen aan waarde is de afgelopen paar maanden verdampt uit de crypto markt en het lijkt haast alsof de koersen van de meeste cryptocurrencies alleen meer verder kunnen dalen. Volgens de grootste investeringsbank ter wereld, JPMorgan, zou het echter zomaar eens kunnen dat we binnenkort dan eindelijk een bodem gaan zien.
Is de crypto crash dan eindelijk voorbij?
Volgens een analist bij JPMorgan, Nikolaos Panigirtzoglou, zien zij duidelijk dat er sprake is van deleveraging, maar dat dit proces aan het vertragen is, dat meldt Bloomberg. Deleveraging betekent dat de hoeveelheid leverage posities, dus long of short derivaten posities, sterk aan het afnemen is. Normaal gesproken betekent een grote hoeveelheid leverage posities, ofwel een hoge open interest, dat de koersen heftig kunnen reageren naar boven of naar beneden.
Doordat handelaren op dit moment al op grote schaal zijn geliquideerd en grote bedrijven die veelvuldig gebruik maken van leverage, zoals het Three Arrows Capital hedgefonds dat onlangs volledig werd geliquideerd, uit de markt worden gespoeld, daalt de open interest. Volgens JPMorgan zal de periode van heftige deleveraging mogelijk spoedig al ten einde komen.
Dit kan mogelijk samengaan met het vormen van een definitieve bodem, aldus Panigirtzoglou. Daarnaast blijven durfkapitalisten op grote schaal investeren in de crypto industrie, waardoor bedrijven die op dit moment in de problemen zitten op de been worden gehouden. Deze zaken gecombineerd kunnen er mogelijk toe leiden dat er een bodem aan zit te komen.
De bitcoin bodem komt eraan
Ook een analist van Fundstrat, Mark Newton, stelde onlangs dat hij verwacht dat het dieptepunt op de loer ligt.
“Bitcoin heeft de afgelopen twaalf jaar veel succes gehad met het maken van cyclische dieptepunten elke 90 weken. Lows zouden volgens deze cyclus compositie om de hoek moeten liggen, en men zou alert moeten zijn in de maand juli, op zoek naar het kopen van zwakte voor een gezonde rebound, net nu het sentiment een bearish omslagpunt lijkt te bereiken.”