Foto: Heidar_Nouri/Shutterstock
De CEO van de grootste Amerikaanse investeringsbank JPMorgan, Jamie Dimon, heeft onlangs tegen Amerikaanse wetgevers verkondigd dat hij geen fan is van cryptocurrencies. Sterker nog, volgens hem zijn de meeste cryptomunten, zoals bitcoin (BTC), niets meer dan veredelde ‘Ponzifraude’.
Jamie Dimon haat crypto
Tijdens de toespraak had Dimon amper een goed woord over voor de crypto industrie. Het was al eerder bekend dat hij niet bepaald een voorstander van de sector is, maar met deze nieuwe uitspraken bevestigt hij zijn standpunt nogmaals. Hij nam het ook op tegen cryptocurrencies die zich identificeren als valuta in een periode waarin verschillende landen en jurisdicties overwegen bitcoin als wettig betaalmiddel in te voeren, dat meldt Bloomberg
“Ik ben een grote scepticus over cryptomunten, die je valuta noemt, zoals bitcoin. […] Ze zijn gedecentraliseerde Ponzi schema’s,” zei Dimon.
Tegelijkertijd benadrukte de bestuurder dat blockchain, decentralized finance (DeFi), ledgers en smart contracts een aanzienlijke waarde hebben. Dus niet alles wat voortvloeit uit de crypto industrie is volgens Dimon slecht. Alleen de cryptovaluta zelf hebben volgens de JPMorgan CEO geen waarde.
JPMorgan en bitcoin adoptie
Het is ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen de persoonlijke overtuigingen van Jamie Dimon en het daadwerkelijke beleid van de bank waarvan hij aan het hoofd staat. Hoewel Dimon duidelijk niet gecharmeerd is van de crypto industrie, blijft JPMorgan wel stappen nemen om voorzichtig de crypto markt te omarmen.
Eerder gaf Dimon ook al aan dat hij zelf het liefst niets van de crypto industrie wil weten, maar dat een groeiende vraag vanuit cliënten de bank toch noodzaakt om bepaalde crypto-diensten aan te gaan bieden.
In mei van dit jaar maakte de reusachtige bank zelfs een rapport bekend waarin zij cryptocurrencies als hun favoriete ‘alternatieve investeringsklasse’ bestempelde. De CEO van JPMorgan lijkt dus vrij anti-crypto, maar deze overtuiging schemert niet direct door naar het beleid van de bank.