Foto: Don Huan/Shutterstock
Van alle financiële instituten die je inmiddels in de wereld van cryptocurrencies en blockchain vindt, is JPMorgan toch wel één van de meest negatieve. Sinds halverwege maart zijn veel koersen flink gedaald. Je zou denken dat dit voor de Amerikaanse zakenbank een uitstekende reden is om opnieuw bearish te zijn, maar dat blijkt redelijk mee te vallen. De crash zou namelijk zijn veroorzaakt door particuliere beleggers.
Instituten hebben nog steeds bitcoin
Dat schrijft CoinDesk, dat een onderzoeksrapport voor klanten van de grootste bank ter wereld heeft ingelezen. JPMorgan-analisten onder leiding van Nikolaos Panigirtzoglou zijn al langer relatief ‘voorzichtig’, en dit is vooralsnog niet veranderd. De bitcoin koers is sinds de piek in maart met ruim 20% gedaald, en in april met ongeveer 16%. De crash van afgelopen maand was de hardste sinds juni 2022 – genoeg reden om voorzichtig te zijn, dus.
Volgens de analisten betekent de crash dat de interesse van retail-investeerders begint te verdwijnen. Ook zouden er te weinig redenen zijn om de hoge prijzen van halverwege maart vast te houden. Zo zouden durfkapitalisten nog erg terughoudend zijn. Daarbij helpt het niet dat spot-ETF’s op woensdag de meest dramatische dag sinds hun introductie hebben gehad; investeerders hebben ruim een half miljard Amerikaanse dollar aan aandelen in deze bitcoin-beursfondsen verkocht.
Tegelijkertijd zijn er ook goede signalen, want de crash zou vooral zijn veroorzaakt door dit gebrek aan interesse van kleine beleggers. Dat zou te zien zijn aan de geldstromen bij zowel reguliere crypto exchanges als bij crypto-aandelen, zoals crypto-beursfondsen.
Institutionele handelaren zouden maar in beperkte mate hun posities hebben verkleind. Vooral actieve handelaren met ‘extremere posities’ hebben verkocht.
Bitcoin volatiel door halving
Analisten verwachtten al een tijd dat de koers rond dit moment zou stagneren. De bitcoin halving was namelijk een paar weken geleden, en die zorgde in het verleden voor een hoop onzekerheid in de markt.
Eén geluk bij een ongeluk: in het verleden behaalde bitcoin in mei een rendement van ongeveer 20%. Volgens één analist is de koers over 7 dagen uit de ‘gevarenzone’.