Foto: Shutterstock/Oleksandr Osipov
In de schaduwen van de crypto wereld, vindt een verhaal plaats dat het script van een Hollywood-film lijkt te volgen. Dit verhaal draait om twee figuren die de wereld van cryptocurrencies op zijn kop hebben gezet, niet door innovatie of investeringen, maar door een daad van ongekende digitale diefstal.
Een recordbrekende crypto-roof
Twee jaar geleden werd de crypto gemeenschap opgeschrikt door een verbijsterende gebeurtenis: de grootste cryptodiefstal in de geschiedenis, met een duizelingwekkend bedrag van 4,5 miljard dollar aan gestolen digitale munten. De hoofdrolspelers in dit drama zijn Heather Rhiannon Morgan en Ilya Lichtenstein, ook bekend als ‘Bitcoin Bonnie en Clyde’. Hun verhaal heeft zelfs de aandacht getrokken van Netflix, dat momenteel werkt aan een serie over dit duo.
Heather Morgan is een vrouw met een onconventionele achtergrond die varieert van een economische adviseur tot een aspirant-hiphopartiest en vond haar gelijke in Ilya Lichtenstein, een techgenie. Samen vormden ze een bond die de crypto wereld zou schokken. Morgan, onder haar artiestennaam Razzlekhan, verkende de wereld van de hiphop en noemde zichzelf de “Crocodile of Wall Street” – een titel die een voorbode leek te zijn van hun latere criminele activiteiten.
Uiteindelijk werd het niks met haar Hiphop-carriere en eindigde ze dus op het verkeerde pad, tot het genoegen van ‘fans’ die dit buitengewoon amusant vonden.
De nasleep van de diefstal
De diefstal van maar liefst 120.000 bitcoins, op dit moment zo’n $8 miljard waard, van het bedrijf Bitfinex in 2016 markeerde een keerpunt. Het was een gebeurtenis die niet alleen de kwetsbaarheid van de crypto-industrie benadrukte maar ook het begin van het einde voor ‘Bitcoin Bonnie en Clyde’. Hun arrestatie twee jaar geleden bracht een schokgolf teweeg door de gemeenschap en liet velen achter met vragen over veiligheid, vertrouwen en de toekomst van digitale valuta. Ondertussen heeft het stel schuld bekend.
Hun verhaal is een herinnering aan de duistere kanten van een digitale revolutie die beloofde de financiële wereld te democratiseren. In de nasleep van deze ongekende diefstal blijven de vragen over veiligheid, ethiek en de ware kosten van vrijheid in het digitale tijdperk even relevant als toen. Geregeld vinden er nog grote crypto hacks plaats, al zijn ze meestal een stukje kleiner in omvang.