Foto: WESTOCK PRODUCTIONS / Shutterstock.com
Als het aan de centrale bank van India ligt, dan moet er zo snel mogelijk een verbod op crypto komen. De gouverneur van de Indiase centrale bank, Shaktikanta Das, stelt zelfs dat crypto weleens de volgende financiële crisis kan veroorzaken.
Er moet een verbod op crypto komen
“In onze ogen moet er een verbod komen, omdat je het de potentie geeft om te groeien als je het reguleert. Onthoud alsjeblieft mijn woorden, de volgende financiële crisis wordt veroorzaakt door private cryptocurrency.”
Aldus Das. Met private cryptocurrency doelt hij uiteraard op munten als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Hij noemt ze particuliere cryptomunten, omdat veel overheden op dit moment bezig zijn met een eigen publieke crypto. Dan hebben we het uiteraard over de central bank digital currencies (CBDCs).
“Ze hebben geen onderliggende waarde en vormen een gigantisch inherent risico voor onze macro-economische en financiële stabiliteit. Ik heb nog geen enkel goed argument gehoord over waarom bitcoin een positieve impact op de maatschappij heeft.”
Bitcoin versus fiatgeld
In principe is het argument voor de positieve impact van bitcoin op de samenleving eenvoudiger dan ooit. Met name de middenklasse en de mensen daaronder hebben last van inflatie. Bitcoin is in theorie een asset die daartegen beschermt. In tegenstelling tot fiatgeld, kent bitcoin namelijk een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden.
Wat we nu zien is dat fiatgeld in rap tempo zijn waarde verliest en daar hebben de relatief arme mensen last van. Die hebben namelijk niet het vermogen of de capaciteiten om te beleggen, wat op zichzelf al een behoorlijke sport is.
Je moet er immers tijd voor vrijmaken en ook nog eens hopen dat er überhaupt geld overblijft om aan het einde van de maand wat te beleggen. Voor veel mensen is dat de keiharde realiteit en dan helpt het niet mee als hun spaargeld en salaris langzaam verdampt door inflatie. Wat dat betreft kan bitcoin dus zeker voordelen voor de maatschappij bieden.