Foto: christianthiel.net/Shutterstock
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt dat er ernstige gevolgen kunnen zijn voor landen die cryptocurrencies als bitcoin (BTC) als wettelijk betaalmiddel omarmen.
IMF directeuren Tobias Adrian en Rhoda Weeks-Brown geven in een blogartikel op 26 juli toe dat er veel voordelen aan crypto zitten. Echter zou bij de adoptie van crypto als nationale valuta, de risico’s en de kosten in de meeste gevallen zwaarder wegen dan de mogelijke voordelen.
Volgens het IMF zou een dergelijke adoptie van crypto op vier verschillende gebieden “aanzienlijke risico’s” kunnen creëren: de macro-financiële stabiliteit, de financiële integriteit, de consumentenbescherming en het milieu.
Bij de adoptie van crypto zouden goederen en diensten in zowel traditionele valuta als cryptovaluta geprijsd moeten worden. Dat zou volgens de auteurs ervoor zorgen dat “huishoudens en bedrijven veel tijd en middelen moeten besteden bij het kiezen welk geld ze willen behouden in plaats van zich bezig te houden met productieve activiteiten.”
Erg vage kritiek op zijn zachtst gezegd. Tevens zou volgens het artikel overheden blootgesteld kunnen worden aan risico’s omtrent wisselkoersen en belasting. Ook zou het monetair beleid aan kracht verliezen omdat centrale banken dan geen rentetarieven bepalen.
Met financiële integriteit doelt het IMF op witwaspraktijken, terrorismefinanciering en belastingontduiking. Daar zit natuurlijk geen verdere onderbouwing bij, inmiddels weten we al lang dat blockchain-technologie juist dit soort praktijken moeilijker maakt dan met cash.
Ook zou volgens het IMF crypto juist minder financieel inclusief zijn want niet iedereen heeft toegang tot het internet om crypto te versturen. Ook zouden banken en financiële instellingen blootgesteld kunnen worden aan de risico’s van grote schommelingen in prijzen. Dat zou allemaal kunnen bijdragen aan gebrek van consumentenbescherming. Huishoudens en bedrijven zouden waarde kunnen verliezen door schommelingen in prijzen, fraude en cyberaanvallen, aldus het IMF.
Ten slotte krijgt natuurlijk ook proof-of-work (PoW) mining ervan lang. De gevolgen ervan zouden “verschrikkelijk” voor het milieu kunnen zijn, zegt het IMF. El Salvador wordt niet specifiek in het artikel benoemd, maar het is overduidelijk dat het IMF hier doelt op de nieuwe bitcoin wet in het land.