Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock
In 2021 maakte El Salvador van bitcoin (BTC) een officiële landelijke valuta. Sindsdien investeert de overheid ook zelf in de grootste cryptocurrency, wat al snel zorgde voor afgunst van het International Monetary Fund (IMF). Maar nu praten de twee partijen met elkaar, om zo onnodige risico’s te voorkomen.
IMF niet blij met bitcoin van El Salvador
Het IMF is een internationale beleidsmaker onder de paraplu van de Verenigde Naties. De organisatie werkt aan internationale monetaire stabiliteit, door samen te werken met centrale banken en overheden van over de hele wereld.
Zo heeft het IMF meegeholpen met de bailout van landen als Griekenland in de Kredietcrisis van 2008 en met de problemen door de coronapandemie. Ook houdt het nauwlettend de wereldeconomie in de gaten, en daarmee ook het monetair beleid van individuele overheden en centrale banken.
El Salvador houdt er een creatieve strategie op na, door bitcoin aan te houden als een soort valutareserve. De overheid van het land is, zoals veel Bitcoiners, van mening dat het financiële systeem niet stabiel genoeg is. Bitcoin vormt een uitkomst voor het gebrek aan vertrouwen van de overheid in de Amerikaanse dollar, de enige andere fiat-valuta van El Salvador.
Maar dit gaat regelrecht tegen het beleid van het IMF in, dat op een conventionele manier problemen met stabiliteit op wil lossen. Nog niet zo lang geleden heeft het IMF zware kritiek geuit op El Salvador.
IMF praat alsnog met El Salvador
Toch schrijft het IMF in een persbericht dat het met de regering van president Nayib Bukele werkt aan passend risicomanagement. De overheid bezit namelijk 5.750 BTC, wat bij de huidige bitcoin koers zo’n 323 miljoen dollar waard is.
El Salvador staat volgens gegevens van het IMF op plaats 111 wat het Bruto Binnenlands Product per hoofd van de bevolking betreft. Er is dus ruimte voor verbetering. Naast de risico’s die bitcoin voor El Salvador vormt, werken de twee partijen samen aan sterkere financiële reserves, beter beleid en meer transparantie binnen het bankensysteem. Ook wordt er onderhandeld voor financiële hulp vanuit het IMF.