Emile Kwa
2 min. leestijd

Hoe reageert bitcoin op grote schokken zoals de Iraanse aanval?

De bitcoin koers is in het verleden vaak gezakt als reactie op oorlog

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hoe reageert bitcoin op grote schokken zoals de Iraanse aanval?

Foto: Formatoriginal/Shutterstock

De schrik op de cryptomarkt zat er deze week weer in, nadat de koers van onder andere bitcoin (BTC) daalde na de raketaanval van Iran richting Israël. Deze aanval richting Israël zorgt voor angst tot verdere escalaties die zouden kunnen leiden tot een brede oorlog in het Midden-Oosten of zelfs nog daarbuiten. Deze angst en onzekerheid is terug te zien op de crypto-markt. Maar is dit terecht?

Steeds meer bedrijven kopen bitcoin en veranderen strategie
Steeds meer bedrijven kopen bitcoin en veranderen strategie

Conflict Israël en Hamas en oorlog Rusland en Oekraïne onder de loep

De cryptomarkt reageert vaak op geopolitieke ontwikkelingen. Maar wat voor impact hebben actuele nieuwsfeiten voor impact op de crpytomarkt op de lange termijn? Hiervoor kijken we naar de cijfers van vorige conflicten en escalaties.

Santiment deelde in een post op X cijfers die lieten zien hoe de bitcoin koers reageert op grote geopolitieke ontwikkelingen. Op 7 oktober 2023 pleegde de terroristische organisatie Hamas een georganiseerde aanslag in Israël waarbij 1.200 slachtoffers vielen en rond de 150 gijzelaars werden genomen.

Bitcoin leed onder deze gebeurtenis en de cryptomunt daalde met 4 procent in de eerste vier dagen na 7 oktober. Echter, laten de cijfers van Santiment zien, steeg bitcoin vervolgens met 12 procent in de negen opeenvolgende dagen.

Ook de oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt door Santiment onder de loep genomen. Op 23 februari 2022 viel het Russische leger Oekraïne binnen, waarna een oorlog om het Oekraïense grondgebied volgde die vandaag nog steeds woedt. De eerste dag na deze inval kelderde bitcoin met maar liefst 10 procent. Echter, ook hier wist bitcoin snel te herstellen en in de zes dagen erna steeg bitcoin met een indrukwekkende 27 procent.

Advertisement

Impact op bitcoin van korte duur

Ook Crypto Insiders-analist Thom Derks deelt cijfers van internationale ontwikkelingen, zoals de aanslagen op de Twin Towers in 2001. en laat zien welke impact deze heeft op de Amerikaanse S&P aandelenindex. De cijfers tonen aan dat er een gemiddelde schade is van -5,0 procent die na 47 dagen weer is hersteld.

Hoewel de keldering van bitcoin en andere cryptomunten na de raketaanval van Iran richting Israël zorgde voor grote angst en onzekerheid op de cryptomarkt, met kelderende koersen tot gevolg, zullen deze gebeurtenissen hoogstwaarschijnlijk niet leiden tot langdurige prijsdalingen.

De cryptomarkt kan volatiek en onrustig reageren op geopolitieke ontwikkelingen. De koersdalingen zijn echter altijd van korte duur. De geschiedenis leert ons hier ook dat er een grote kans is dat de koers zich binnen enkele dagen weer herstelt.

Als onafhankelijk nieuwsplatform is ons doel jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de cryptowereld. Volg ons gratis op Google News om ons te ondersteunen en zorg ervoor dat je altijd direct het laatste nieuws ontvangt.

Deel dit artikel

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Stokoude bitcoin whale komt tot leven, maakt gigantische winst
Cryptomysterie: $233 miljard aan bitcoin spoorloos verdwenen
Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Advertentie