Nog 1,4 miljoen bitcoin te gaan, maar dat kan lang duren
Foto: Rainbow06/Shutterstock
Op 1 juli 2024 waren er bijna 20 miljoen bitcoins in omloop (om precies te zijn 19.5 miljoen). Dit betekent dat er nog maar 1.5 miljoen bitcoins beschikbaar zijn om gemined te worden door miners. Bitcoin (BTC) is namelijk op zo’n manier ontworpen, dat er maar maximaal 21 miljoen bitcoins gemined kunnen worden.
Wat is bitcoin mining?
Miners is de benaming voor mensen en bedrijven die zeer krachtige computers gebruiken om ingewikkeld wiskundige formules op te lossen. Hiervoor krijgen ze als beloning bitcoins. De miners zorgen er met hun computerkracht voor dat het blockchain-netwerk in stand wordt gehouden.
Zodra het maximaal aantal van 21 miljoen BTC bereikt is, houdt het minen op. Dit zal echter niet snel het geval zijn. De laatste bitcoin zal hoogstwaarschijnlijk ergens in 2140 bij elkaar gemined zijn. Dat komt doordat het aantal bitcoins dat er per dag bijkomt (of eigenlijk per block) iedere vier jaar wordt gehalveerd.
De totale voorraad kan dus niet over de 21 miljoen heen gaan. Anders zoals bij andere assets, heeft bitcoin dus een vast maximum wat in omloop gebracht kan worden. De euro en de dollar bijvoorbeeld, hebben beiden een onbeperkte oplage. Hoeveel er in omloop komen, is afhankelijk van de centrale banken. Zij kunnen dit naar believen aanpassen, alhoewel dit ook aan regels gebonden is.
Bij goud en zilver ligt het wat anders. Er is een beperkte hoeveelheid van deze twee edelmetalen op aarde, maar hoeveel dit is weet men nog niet. Voor nu is men in grote getale goud en zilver aan het delven, en of de voorraad eerder opraakt dan die van bitcoin, zal alleen de tijd uitwijzen. Bovendien zou het in de verre toekomst mogelijk kunnen zijn om goud en zilver uit de ruimte te delven.
Individuele miners vs. miningpools
Elk nieuw geminede block, dat dus wordt vastgelegd in de blockchain, levert miners tegenwoordig 3,125 bitcoins op (sinds de laatste halving in april). Het duurt gemiddeld 10 minuten om een blok te kraken. Daarmee kost het 10 / 3,125 = 3,2 minuten om één bitcoin het leven in te roepen.
Veel miners sluiten zich aan bij een miningpool om hun kansen op het minen van een bitcoin te vergroten. In zo’n miningpool bundelen miners hun krachten met als doel samen sneller te kunnen minen. De beloningen worden vervolgens verdeeld op basis van de individuele bijdrage.
In de beginjaren van bitcoin, toen het nog niet zo groot was als nu, kreeg men tot zelfs 50 bitcoin als beloning. Omdat het netwerk zich automatisch aanpast op hoeveel mensen er minen, was een beloning krijgen destijds ook nog eens veel makkelijker. Voor een euro aan stroomkosten riep je een nieuw block het leven in. Dat is nu wel anders; vandaar de steeds populairdere miningpools.
🎙️ Bitcoin stijgt: wanneer gaan XRP, Ethereum en Solana nou eens iets doen? De perfecte altcoin-storm kan onderweg zijn. Luister nu de podcast