Foto: Scharfsinn/Shutterstock
Geregeld wordt bitcoin (BTC) mining in een kwaad daglicht gezet. Het voornaamste argument tegen bitcoin mining luidt dat het zeer energie intensief is, en daarom slecht voor het milieu. Tegenwoordig wordt echter een groot deel van alle bitcoin gemined met duurzame energie. Nu toont ook een groot Afrikaans nationaal park aan dat bitcoin mining de redder in nood kan zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Bitcoin mining in de jungle
Virunga is een nationaal park gelegen in de bergen van Congo dat bekend staat om zijn gorilla populatie. Het park heeft de afgelopen jaren erg te lijden gehad door een reeks van verschillende problemen, zegt de directeur van Virunga, Emmanuel de Merode:
“In 2018 moesten we sluiten vanwege ontvoeringen. In 2019 lagen we stil vanwege een ebola golf. En in 2020 kwam corona. De rest is geschiedenis. We moesten met een oplossing komen. Anders zou het park failliet gaan.”
Sinds 2020 wordt er in het nationale park bitcoin gemined met behulp van waterkracht. Tien containers gevuld met duizenden computers in het midden van de Congolese jungle genereren op duurzame wijze bitcoin. Tijdens de piektijden van de bitcoin koers werd er per maand ongeveer 150 duizend dollar binnengeharkt. Ter vergelijking: dit was evenveel als het park per maand verdiende aan toerisme tijdens de hoogtijdagen.
Bitcoin beschermt gorilla’s?
Zelfs nu de bitcoin koers flink gedaald is, is is de directeur van het park ontzettend blij met het initiatief. Met de opbrengst worden salarissen betaald en wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling van de infrastructuur in de regio.
“De prijsfluctuaties van bitcoin maakt ons niet uit. Zolang de prijs positief is maken we pure winst.”
Aldus de Merode. Congo is een regio waar buitenlandse investeringen schaars zijn. Het nationale park, dat zich onder andere ontfermt over de bedreigde berggorilla’s, is dus vrijwel op zichzelf aangewezen. Het minen van bitcoin is een ideale oplossing gebleken voor Virunga, en het hoopt een duurzaam voorbeeld te zijn voor de rest van de wereld.