Foto: Me dia/Shutterstock
Vorig jaar was een rampjaar voor de crypto industrie. In mei stortte het Terra (LUNA) ecosysteem in elkaar, en een half jaar later was FTX aan de beurt. Een rapport van de Bank of International Settlements (BIS) hakt op deze twee gebeurtenissen er aardig in. Desalniettemin leken de crypto schandalen geen effect te hebben op traditionele financiele markten.
Een rampjaar voor crypto
In mei 2022 viel Terra als een kaartenhuis ineen. Het algoritme achter de terrausd (UST) stablecoin liep stuk, en het ecosysteem met een marktkapitalisatie van 40 miljard dollar, ging in rook op. In de weken erna dreunde de gebeurtenis voort en 450 miljard dollar aan liquiditeit vertrok uit de crypto sector.
Zes maanden later, in november, viel een van de grootste en meest bekende crypto exchanges in elkaar: FTX. De exchange bleek gesjoemeld te hebben met de tegoeden van gebruikers en de crypto wereld was in shock. Maar liefst 200 miljard dollar verdween in de weken erna uit de sector.
Volgens de BIS verkochten vooral grote crypto bezitters, of whales, hun tokens in de aftermath van deze twee schandalen. Kleinere crypto bezitters kochten juist de dip.
Traditionele financiële systemen niet aangetast
Wat opvallend is, is dat deze gebeurtenissen ondanks hun reusachtige impact op de crypto wereld, geen duidelijk spillover effect hadden. Het grotere financiële systeem leek niet aangeslagen door de klappen die vielen op de crypto markten.
“Onze analyse wekt ook de suggestie dat de vrije val van de crypto sector geen gevolgen hadden voor het wijdere financiële systeem. Maar als crypto meer verweven zou zijn met de economie en traditionele financiële systemen, dan zou het effect van de crypto crash veel groter zijn geweest.”
Aldus het rapport van de BIS. Het gebrek aan adoptie van crypto in de huidige wereldwijde economie is dus de reden dat de gevolgen van Terra en FTX redelijk geïsoleerd bleven. Als crypto en financiële markten meer verweven zouden zijn, dan zou dit wellicht verregaande gevolgen hebben gehad.