Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle
Velen verwachtten dat de koers van bitcoin (BTC) vanwege de onrust door het coronavirus zou stijgen, maar tot op heden is hier nog geen sprake van. De vraag rijst logischerwijs of Bitcoin door investeerders wel wordt beschouwd als safe haven.
De verspreiding van het coronavirus in Zuid-Korea, Italië, Iran en zelfs dichtbij de Nederlandse grens houdt de gemoederen bezig. Als gevolg hiervan halen investeerders hun handen af van risicovolle activa en neemt de interesse in goud als investering toe.
De beurzen
De Dow Jones, de oudste aandelenindex van Amerika, verloor 900 punten en registreerde daarmee een verlies van meer dan 3% en ook de Nasdaq kelderde 2,8%. Ook buiten Amerika hebben de beurzen het moeilijk. Zo daalde de Britse FTSE bijna 2% en de Japanse Nikkei 225 3,3%. Toen Amerikaanse hoge ambtenaren van de gezondheidszorg bekend maakten dat er een reële kans is op verdere verspreiding van het virus, versnelden de verliezen op de Amerikaanse markten. Toch nam de bitcoin-koers niet toe, maar juist af.
Safe haven
De discussie omtrent Bitcoin als safe haven wordt al geruime tijd gevoerd. Vrij recent, met de onrust tussen Amerika en Iran, werd door aanhangers van het safe haven-idee gewezen naar de koers van bitcoin die aardig wist te stijgen. Nadat de Iraanse generaal Qasem Soleimani bij een Amerikaanse luchtaanval om het leven kwam en de wereld leek te vrezen voor een escalatie wist bitcoin te stijgen van net onder de $7.000 naar $8.500. Ook halverwege vorig jaar, met onrust tussen Amerika en China wist bitcoin flink in waarde toe te nemen.
Nu, met het coronavirus dat veel mensen angst inboezemt, lijkt Bitcoin zich niet te gedragen als safe haven. Sterker nog, in plaats van goud te volgen lijkt bitcoin het koersverloop van risicovolle activa te volgen. Het lijkt erop dat de moeder aller cryptocurrencies wel de vruchten heeft kunnen plukken in het geval van hyperinflatie en politieke onrust, is het duidelijk dat dit niet het geval is op het moment dat er een pandemie dreigt; althans, nog niet.
Mogelijk wordt het belangrijk om nuance aan te brengen als er discussie wordt gevoerd over Bitcoin als safe haven. Bovenstaand verhaal illustreert hoe Bitcoin zich soms wel als safe haven lijkt te gedragen en soms niet. Uitgaande van de gebeurtenissen die hierboven worden beschreven is op te maken dat Bitcoin wel als safe haven reageerde in tijden van politieke onrust en risico’s veroorzaakt door banken en overheden, maar niet als het gaat om een gezondheidsrisico dat tot op heden nog geen desastreus effect heeft gehad op de economie.