Foto: Sasha Sha/Shutterstock
Op 31 december 2008 had Satoshi nakamoto het idee achter bitcoin (BTC) in de whitepaper uitgelegd en gedeeld met een zogenoemde ‘cryptography mailing list’. Op 3 januari 2009, gisteren exact veertien jaar geleden, was het Bitcoin netwerk voor het eerst operationeel en ontstond de eerste block van de Bitcoin blockchain, genaamd ‘Genesis block’.
Today (January 3, 2023) is the 14th anniversary of Bitcoin’s genesis block. On January 3, 2009, Satoshi Nakamoto mined the first block of Bitcoin, the Genesis Block, on a small server in Helsinki, Finland, and received a reward of 50 Bitcoins. https://t.co/RKNNkwYhAo
— Wu Blockchain (@WuBlockchain) January 3, 2023
Ontstaan Bitcoin
Veertien jaar geleden bleek dan ook het begin van een nieuw monetair tijdperk. Charles Hoskinson, de oprichter van Cardano (ADA) en mede-oprichter van Ethereum (ETH) gaf een tijdje terug aan dat Bitcoin is ontstaan als een reactie op de problemen die leidden tot de financiële crisis in 2008. Het jaar 2008 was namelijk het jaar van de val van de Amerikaanse bank ‘Lehman Brothers’, het jaar van de hypotheekcrisis en het jaar met een ongekend aantal werklozen. Bitcoin werd de eerste vorm van geld die het element van vertrouwen heeft vervangen voor wiskunde. Niemand heeft de macht om regels binnen het protocol te veranderen en dat maakt Bitcoin zo bijzonder.
Sinds het ontstaan draait het Bitcoin netwerk nu al meer dan 14 jaar onafgebroken, wat het een van de veiligste en meest stabiele netwerken in de geschiedenis maakt. En dit is natuurlijk pas het begin.
Genesis block
De Genesis block wordt hedendaags veelal gezien als het begin van de crypto revolutie en het ontstaan van Bitcoin. Echter zijn er ook mensen die beargumenteren dat de publicatie van de whitepaper gezien kan worden als het ontstaan van Bitcoin.
Net als alle andere blocks had het Genesis block een bijbehorende beloning wat het met zich meebracht. Het Genesis block gaf 50 BTC als beloning en na elke 210.000 blocks, ongeveer vier jaar, wordt deze beloning gehalveerd tijdens de BTC halving. Echter kon deze 50 BTC nooit uitgegeven worden, aangezien de eerste block niet gelinkt is aan een eerder block.
Het adres met deze 50 BTC krijgt opvallend genoeg nog steeds BTC toegestuurd elke week. Sommigen denken dat het een manier is om ‘dankjewel’ te zeggen tegen Satoshi Nakamoto. Het is echter ook mogelijk dat enkelen BTC naar dit adres sturen om Satoshi onbedoeld te dwingen zijn/haar identiteit bekend te maken.
Ondanks dat het netwerk op 3 januari live ging, duurde het meer dan een week voordat de eerste transactie gemaakt was. Op 12 januari 2009 verstuurt Satoshi Nakamoto namelijk 10 BTC naar computerprogrammeur Hal Finney. Eén dag eerder deelde Finney op zijn Twitter account ’running bitcoin’, waarmee wordt bedoeld dat hij destijds zijn eigen node draaide.