Foto: crystal51/Shutterstock
De bitcoin koers viel gisteravond terug tot 64.000 dollar en veerde daarna op naar de huidige koers van 65.100 dollar.
Komt er hiermee dan eindelijk een einde aan de stevige verkoopdruk die we sinds het bereiken van de all-time high van 73.800 dollar op 14 maart zagen?
Gloednieuwe macro-economische data uit de Verenigde Staten lijkt hoop te bieden.
Economische data is hoopvol voor bitcoin
Afgelopen week viel de inflatie in de Verenigde Staten lager uit dan verwacht. Zowel de consumentenprijsindex (CPI) als de producentenprijsindex (PPI) kwamen lager binnen dan verwacht. Daardoor neemt in theorie de kans op een renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank in september toe.
De Amerikaanse centrale bank was afgelopen woensdag echter nog behoorlijk pessimistisch over de inflatie en hun eigen rentebeleid voor 2024, maar de data begint inmiddels een ander verhaal te vertellen.
Gisteren kwam daar een nieuw stukje hoopvolle data bij in de vorm van de retail sales, de verkoopcijfers van de Amerikaanse detailhandel. Die vielen lager uit dan verwacht, terwijl ook de cijfers van afgelopen maand naar beneden werden bijgesteld.
⚠️BREAKING:
*U.S. MAY RETAIL SALES RISE 0.1% M/M; EST. 0.3%; PREV. -0.2%
🇺🇸🇺🇸 pic.twitter.com/4xhlkrUUMd
— Investing.com (@Investingcom) June 18, 2024
Wat vertelt dit ons? Het vertelt ons dat de Amerikaanse consument verzwakt, wat mogelijk de economie afremt en de opwaartse druk achter de inflatie wegneemt. Daardoor stijgt de kans op meerdere renteverlagingen in 2024.
Dat is een ontwikkeling die in theorie bullish is voor de bitcoin koers.
Bodemvorming voor bitcoin?
Zekerheid bestaat niet in de financiële wereld, maar deze data wijst in ieder geval richting potentiële bodemvorming voor de bitcoin koers. Als de data op deze manier blijft binnenkomen en de Amerikaanse economie voorzichtig verzwakt, dan kan dat betekenen dat de Federal Reserve eindelijk de inflatie onder controle krijgt.
Niet voor niets zagen we de afgelopen weken de marktrentes op Amerikaanse staatsobligaties dalen (zie bovenstaande grafiek). Vreemd genoeg reageerde bitcoin daar nog niet heel positief op, terwijl de traditionele financiële markten hun stijgingen een vervolg wisten te geven.
Dat is het enige “punt van zorg” wat er op dit moment nog om bitcoin hangt. Hoe kan het dat beursindices als de Nasdaq 100 en de S&P 500 blijven stijgen, terwijl bitcoin moeite heeft om door te pakken?
Het lijkt erop dat het AI-narratief niet alleen maar bullish is voor bitcoin. Investeerders die hun kapitaal voorheen wellicht richting bitcoin zouden sturen, kiezen nu in toenemende mate voor bedrijven als Nvidia; die vergelijkbare resultaten weet te behalen.