Ivo Melchers Ivo Melchers
3 min. leestijd

‘Haastige’ bitcoin-dump leverde Duitse overheid €2,6 miljard op

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
'Haastige' bitcoin-dump leverde Duitse overheid €2,6 miljard op

Foto: Alekk Pires/Shutterstock

De Duitse overheid heeft de bitcoin (BTC) koers een tijdje flink onder druk weten te zetten door in enkele weken tienduizenden bitcoins op de markt te dumpen. De grote opruiming is inmiddels alweer bijna een week voorbij, maar onze oosterburen hebben nu middels een officieel statement de noodverkoop bevestigd.

De CEO van blockchain-analyseplatform Arkham Intelligence heeft bovendien laten weten dat de Duitse overheid haar bitcoin-stapel zo snel mogelijk wilde verkopen zonder rekening te houden met de marktimpact of het innen van het meeste geld.

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie

Duitse bitcoin-miljardenverkoop

Het Bitcoin nieuws werd wekenlang gedomineerd door de grote BTC-verkoop van de Duitse overheid. Sinds februari van dit jaar behoorde Duitsland tot de landen met het grootste bitcoin-bezit ter wereld, maar in korte tijd is het volledig uit deze lijst verdwenen.

In februari confisqueerde Duitse autoriteiten een totaal van 49.858 bitcoins van de beheerder achter de illegale filmstreamwebsite Movie2K. Op 19 juni werd de crypto-wereld voor het eerst in opschudding gebracht door de verplaatsing van duizenden bitcoins uit de wallet van de Duitse overheid, die in februari al was opgespeurd door Arkham Intelligence.

Hoewel de verkopen aanvankelijk beperkt bleven tot honderden miljoenen dollars op een e dag, werd het tempo deze maand flink opgevoerd. Afgelopen vrijdag verlieten de laatste bitcoins de wallet van de Duitse overheid, wat voor grote opluchting zorgde binnen de crypto-gemeenschap.

De deelstaat Saksen bevestigde gisteren in een officiële verklaring dat alle bitcoins uit de Movie2K-zaak de markt zijn opgegaan. De verkoop van bijna 50.000 bitcoins resulteerde in een opbrengst van €2,6 miljard, ofwel $2,8 miljard.

Hoewel de Movie2K-zaak nog niet is afgerond, verklaarden de Duitse autoriteiten dat ze gedwongen waren om de inbeslaggenomen bitcoins te verkopen:

‘’De verkoop van waardevolle items vóór de afronding van lopende strafzaken is altijd wettelijk vereist wanneer er een risico is op een aanzienlijk waardeverlies van ongeveer tien procent of meer.”

Sinds de BTC-wallet volledig is leeggestroomd heeft de bitcoin koers een sterk herstel vertoond. Vorige week vrijdag lag de koers nog rond de $57.000, maar inmiddels is deze met ongeveer 14% gestegen tot het huidige niveau van net onder de $65.000.

Advertisement

‘Duitse overheid haastte zich om BTC te dumpen’

Volgens Miguel Morel, de oprichter en tevens CEO van Arkham Intelligence, wilde de Duitse overheid haar bitcoins zo snel mogelijk verkopen. Door hun bitcoins naar verschillende crypto exchanges te sturen, wilden ze maximale liquiditeit krijgen en de verkoop versnellen. ‘’Het laatste wat ik had verwacht, is dat ze naar vijf verschillende exchanges zouden gaan en beginnen met marktverkopen,’’ aldus Morel.

”Het opzetten van accounts en het overboeken van fondsen naar vijf verschillende exchanges is ingewikkelder dan verkopen via één enkele exchange,” voegde Morel hieraan toe.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
XRP drama toch niet voorbij? Ripple vraagt uitstel boete voor beroep
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie