Foto: Jes2u.photo/Shutterstock
Donald Trump blijft klappen uitdelen aan de wereldwijde financiële markten, en doet voorlopig precies wat hij beloofde met zijn importheffingen. Als gevolg daarvan moest de Amerikaanse techbeurs, de Nasdaq 100, zijn grootste koersdalingen ooit slikken op dagbasis. De Nasdaq dook met ruim 1.000 punten omlaag en zit gigantisch in de problemen.
Belangrijk moment voor de Nasdaq
Inmiddels is de pijn op de Amerikaanse techbeurs zo groot, dat het 50-weekse gemiddelde van de koers (blauwe lijn) verloren ging. Historisch gezien is dat een belangrijke scheidslijn voor bull- en bearmarkten.
De kans neemt hierdoor toe dat de Nasdaq en de financiële markten als geheel richting een bearmarkt afkoersen. Het wordt dan ook interessant om te zien hoe de Nasdaq reageert op zijn 100-weekse gemiddelde (groen) op 18.005 punten.
Krijgt de techbeurs daar steun of zetten de dalingen door en tikt de Nasdaq straks zijn 200-weekse gemiddelde op 15.726 punten aan? Dat is meestal het gemiddelde waar de Nasdaq tijdens bearmarkten een bodem weet te vinden.
Afgaande op de reactie die we vandaag bij bitcoin zien gloort er hoop aan de horizon. De bitcoin koers lijkt enigszins te stabiliseren, en dat kan weleens een goed teken zijn voor de rest van de financiële markten. Ook handelt bitcoin nog steeds redelijk ruim boven zijn 50-weekse koersgemiddelde, wat doorgaans een belangrijke scheidslijn is voor bull- en bearmarkten.
Wat kan de markt nog redden?
In principe zijn er een hoop zaken die de financiële markten kunnen redden en een bearmarkt voorkomen.
We moeten niet vergeten dat Donald Trump nog geen drie maanden bezig is als president van de Verenigde Staten, en dat het kortzichtig is om nu al conclusies te trekken over zijn beleid. Hij weet immers ook wat het effect is van de importheffingen waarmee hij zaait.
Aan het begin van zijn presidentschap gaf Trump meermaals aan dat het omlaag brengen van de 10-jaarsrente op staatsobligaties het belangrijkste economische doel is. Die rente is belangrijk voor het (her)financieren van de Amerikaanse staatsschuld, maar ook voor de heropbouw van de industrie.
Als dat de strategie is, dan kun je zeggen dat alles voorlopig nog volgens plan verloopt. Uiteraard brengt deze strategie een hoop risico’s met zich mee, want de economie kan onherstelbare schade oplopen, met een recessie als resultaat.
Voorlopig is het echter te vroeg om te concluderen dat de economie vernietigd is. De economische data is zeker slechter geworden, maar voor het grootste deel zijn de koersdalingen een gevolg van de onzekerheid die Trump bewust zaait.
De kans is toch klein dat Trump de geschiedenisboeken in wil als een president die de Amerikaanse- en de wereldeconomie vernietigde. Zeker als je bedenkt dat de tussentijdse verkiezingen voor eind 2026 op het programma staan, kan het zomaar zijn dat we over een paar maanden tegen een hele andere situatie aankijken.
🔥 Wil jij weten of dit hét moment is om in te stappen of om af te wachten? Luister de podcast nu of sla ‘m op