Foto: Creativa Images/Shutterstock
De Development Bank of Singapore (DBS Bank), de grootste bank in Zuidoost-Azië, is van mening dat bitcoin (BTC) niet te vergelijken is met de rest van de cryptomarkt. Tussen alle beschikbare munten is de waardepropositie van bitcoin nog altijd uniek volgens de grote zakenbank.
Bitcoin is uniek
“Ik denk dat bitcoin nog altijd uniek is, ook al staat de koers op dit moment van lager. Als je alleen maar naar de prijs kijkt, dan zie je een hoop volatiliteit en daardoor kan je de innovatie van bitcoin missen. Bitcoin is niet uniek vanwege de koers, maar vanwege de bruikbaarheid. Je kunt bitcoin op decentrale wijze versturen, zonder dat je hulp van tussenpersonen nodig hebt.”
Aldus een optimistische Daryl Ho van DBS Bank. In principe kan dat natuurlijk ook met andere cryptocurrencies, maar Ho lijkt hiermee aan te geven dat zijn zakenbank qua veiligheid alleen maar op bitcoin vertrouwt. De rest doet misschien wel hetzelfde, maar waarom zou je daarvoor kiezen als bitcoin veiliger en stabieler is?
“Als je begin februari een bepaalde asset had, dan was het wellicht moeilijk om die op bepaalde momenten te verkopen, bijvoorbeeld omdat beurzen gesloten waren. De bitcoin markt is 24 uur per dag en 7 dagen per week open. Je kunt op die manier altijd kopen of verkopen. Voor bitcoin was er geen enkele markt waarop dit mogelijk was.”
DBS Bank gelooft in de industrie
Dat DBS Bank gelooft in de industrie blijkt wel uit het feit dat de zakenbank steeds meer producten binnen crypto aanbiedt. Waar het in eerste instantie alleen de handel openstelde voor institutionele klanten, kunnen vanaf heden alle klanten terecht op het crypto-beursplatform van de bank.
Voor Daryl Ho blijft het vooral de decentrale aard van bitcoin die de asset zo bijzonder maakt ten opzichte van traditionele financiële assets. Opvallend is dat hij de absolute schaarste van bitcoin niet noemt.
Bitcoin is immers de eerste asset ter wereld die een verifieerbare absolute schaarste kent. Van geen enkele andere asset weten we precies hoeveel eenheden er in omloop zijn en hoeveel er nog bijgemaakt kunnen worden.