Foto: Shutterstock/speedshutter Photography
De grote Amerikaanse bank JPMorgan deed onlangs onderzoek naar de open interest in Bitcoin (BTC) futures. In het specifiek heeft de bank gekeken naar de Chicago Mercantile Exchange (CME), een van ’s werelds grootste derivatenbeurzen waar financiële instrumenten zoals futures en opties worden verhandeld.
Volgens JPMorgan komt het aantal long posities in futures contracten tot een einde, dat meldt Coindesk In andere woorden, investeerders die eerder hadden ingezet op een stijging van de prijs (long posities) zijn grotendeels gestopt met deze inzet of hebben hun posities al verkocht. Wanneer veel beleggers tegelijkertijd hun long posities sluiten, leidt dit tot een toename van het aanbod van het activum op de markt, wat verkoopdruk creëert.
Gezien deze ontwikkelingen verwacht JPMorgan analist Nikolaos Panigirtzoglou dat een verdere koersdaling van de digitale munt uitblijft. De analist houdt een optimistische kortetermijnvisie op de crypto markt en ziet een beperkt neerwaarts risico.
Crypto markt onder druk
De correctie van de crypto markten in augustus had te maken met meerdere factoren. Een deel van de oorzaak is de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat voorlopig nog niet happig lijkt op het accepteren van een bitcoin spot ETF. Ook de economische recessie op meerdere plekken over de wereld, zoals Nederland, Amerika en China, helpt niet mee. Bovendien zorgt de rechtszaak tussen de SEC en Ripple alsnog voor onzekerheid in de markt.
Cruciale periode voor BTC op komst
Daarnaast zijn de komende maanden belangrijk volgens de Amerikaanse bank. JPMorgan noemt de komende halving een “stresstest” voor miners, gezien de verhoogde productiekosten en verlaagde inkomsten. Historisch gezien correleert dit fenomeen vaak met een flinke koersstijging van bitcoin, wat optimisme bij investeerders teweegbrengt.
Echter, voor miners is de aanloop naar de halving een tijd van toenemende zorgen. Volgens recente gegevens zou de helft van hen het evenement mogelijk niet overleven vanwege stijgende kosten per geminede bitcoin. Wil de groep grootste miners de elektriciteitkosten kunnen dekken zal de BTC koers minimaal moeten stijgen tot $40.000.