Goudexpert Bart Brands haalde in een nieuwe podcast van DoopieCash stevig uit naar bitcoin. In tegenstelling tot goud verwacht hij niet dat bitcoin over duizend jaar nog bestaat. “Bitcoin sterft uit,” zo riep Brands vol overtuiging. Dat is een flinke uitspraak, maar het gaat natuurlijk om zijn onderbouwing. Hoog tijd om die onderbouwing eens te ontleden.
Goud is beter dan bitcoin
In essentie stelt Brands dat goud een betere store of value is dan bitcoin. Daar zijn volgens hem twee argumenten voor.
Als eerste wijst hij naar de historie van goud, wat zich al duizenden jaren bewijst als een betrouwbare vorm van geld. Daar valt natuurlijk niets op af te dingen, behalve dat een lange historie niet per definitie betekent dat goud in deze markt een dominante rol kan blijven houden.
Goud kon die dominante positie behouden vanwege zijn superieure eigenschappen ten opzichte van alternatieven. Het is van nature schaars, het vergaat niet en er zit een hoop waarde in relatief weinig gewicht, het is makkelijk draagbare waarde.
Je zou kunnen stellen dat Satoshi Nakamoto in 2009 een alternatief lanceerde dat op meerdere vlakken superieur is aan goud. Bitcoin heeft een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, terwijl de goudvoorraad jaarlijks met 1-2% groeit.
Met andere woorden: terwijl de inflatie van bitcoin op termijn richting 0% daalt, blijft goud kampen met een structurele inflatie van 1-2%. Daarmee is bitcoin als spaarmiddel efficiënter – je verliest er uiteindelijk minder waarde door inflatie.
Hetzelfde geldt voor opslag en transport. Goud moet fysiek in een kluis worden bewaard, terwijl bitcoin digitaal opgeslagen kan worden. Ook transport is een kostenpost: een goudtransport is duur en vergt strikte veiligheidsmaatregelen, terwijl je bitcoin binnen 10 minuten wereldwijd kunt versturen voor slechts een paar dollar.
Kijk je puur naar de eigenschappen als spaarmiddel, dan is het lastig te verdedigen dat goud efficiënter is dan bitcoin. Goud lekt meer waarde: het is minder schaars, duurder in opslag en omslachtiger in transport. Bitcoin elimineert al die inefficiënties.
Goud heeft de historie, maar bitcoin vormt wel degelijk een bedreiging. Toch kun je een onderbouwing maken voor een portfolio met goud én bitcoin. Want ze hebben allebei hun voor en nadelen.
Waarom goud en bitcoin allebei in een portfolio passen
Het Bybit-drama is een goed voorbeeld van de tekortkomingen van bitcoin, en dat is meteen het tweede punt van Bart Brands in de podcast voor goud en tegen bitcoin. “Goud is simpel, bitcoin is dat niet.”
De grote kracht van bitcoin is dat het binnen 10 minuten naar de andere kant van de wereld kan teleporteren. Dat is tegelijkertijd een zwakte. Deze week werd er op Bybit 1,4 miljard dollar aan Ethereum gestolen, en die munten zijn echt verdwenen.
We kunnen hoog of laag springen, maar dat is een gevaar met bitcoin. Het bewaren van je eigen bitcoin vergt bepaalde kwaliteiten en is in bepaalde gevallen niet aan te raden.
Bitcoin is voor veel mensen lastig te begrijpen, en dat brengt bepaalde gevaren met zich mee.
In principe is dat een argument voor goud, plus het feit dat de meeste centrale banken nog altijd over goudreserves beschikken. Dat kunnen we niet zeggen over bitcoin, hoewel daar steeds meer geruchten over rondgaan; neem bijvoorbeeld de centrale bank van Tsjechië.
Over goud kun je dan weer zeggen dat de verifieerbaarheid een probleem is. Niet voor niets publiceerde Brands op zijn eigen X-account het vraagstuk over de goudreserves van de Verenigde Staten in Fort Knox.
Ligt al het #goud nog in #FortKnox?
— Bart Brands (@BartBrands1982) February 19, 2025
Niemand weet of Amerika over het goud beschikt dat ze beweren te hebben. Dat is ten opzichte van bitcoin weer een zwakte, want daarmee kun je dat binnen 1 seconde verifiëren.
Bitcoin is een transparante asset, waarvan je de aanwezigheid kunt verifiëren. Niet voor niets vraagt iemand onder deze tweet: “Ligt mijn goud nog in Zürich, Bart?” Waarop hij reageert: “Uiteraard. Kun je bij @GoldRepublic ook elke dag controleren.”
De realiteit is echter dat je het niet kunt controleren. Ze kunnen namelijk van alles aan informatie beschikbaar stellen, maar het is niet te bewijzen dat jouw goudbaar echt in Zürich ligt, zoals je kunt bewijzen dat bitcoin op een aan jou toegewezen adres staan.
Kortom, allebei de assets hebben hun voor en nadelen als store of value. Vanuit zijn achtergrond is het logisch dat Bart Brands roept dat bitcoin zal uitsterven, maar een serieuze onderbouwing daarvoor ontbreekt.
Mocht die bestaan, dan ga ik daar graag over met hem in discussie op X.
Vers van de pers: Onze nieuwste podcast is zojuist online gekomen, hier bespreken we de huidige situatie van de bullmarkt in onze nieuwste podcast. In de podcast duiken Raoul en Khiem dieper in de stof: is dit het einde van de bullmarkt alweer – en wat kunnen we nog verwachten van Solana de komende tijd? Luister ‘m hier