Foto: eamesBot/Shutterstock
De bitcoin koers doet het in 2024 fantastisch, maar ook goud presteert bovenmatig sterk. Afgelopen nacht bereikte het edelmetaal uit op overtuigende wijze een nieuwe all-time high.
Geeft de goudkoers hier mogelijk een waarschuwing voor een wereldwijde recessie? In de financiële crisis van 2007 brak goud namelijk op een vergelijkbare manier uit en we weten allemaal wat daarop volgde.
Wereldwijde recessie in aantocht?
Kort nadat de goudkoers in 2007 een nieuw record bereikte, schoot de werkloosheid omhoog in de Verenigde Staten (oranje lijn) en begon de financiële crisis.
Dat hoeft niet te betekenen dat we iets vergelijkbaars moeten verwachten, maar veel investeerders maken zich altijd zorgen als het edelmetaal uitbreekt. Meestal is het namelijk geen goed teken voor de wereld, omdat investeerders goud beschouwen als een veilige haven in tijden van economische rampspoed.
Vergeet niet dat de Amerikaanse centrale bank in maart 2022 aan de meest agressieve rentecampagne uit de recente geschiedenis begon. Dat we vooralsnog geen nog geen recessie hebben gezien, hoeft niet te betekenen dat we die ook niet krijgen.
Een andere verklaring voor de recordkoers van goud
Er is ook nog een andere verklaring voor de nieuwe recordkoers voor goud, namelijk dat investeerders het vertrouwen verliezen in de Amerikaanse dollar. De Amerikaanse staatsschuld groeit met ongeveer 1 biljoen dollar per 100 dagen en met de hoge rentes die we momenteel zien, lopen de jaarlijkse rentebetalingen van de overheid in rap tempo op.
Voor nu is de schatting dat Amerika 1,1 biljoen dollar per jaar kwijt is aan rentebetalingen over zijn schulden. Op het huidige tempo zit het in mei 2024 op een staatsschuld van 35 biljoen dollar en rond de verkiezingen gaat het om 37 biljoen dollar.
De uitgaven van de Amerikaanse overheid blijven toenemen, waardoor de begrotingstekorten stijgen, waardoor de schuld toeneemt en daardoor stijgen die dekselse rentebetalingen weer.
Kan de all-time high voor goud, die gelijk valt met die van bitcoin en aandelen, misschien signaleren dat investeerders wegvluchten van de Amerikaanse dollar? De economie oogt op dit moment immers redelijk stabiel, terwijl de zorgen om de dollar juist toenemen.
Terwijl beleggers in tijden van economische onzekerheid soms hun toevlucht zoeken in bitcoin als veilige haven, vergelijkbaar met goud, trekken ze zich op andere momenten juist terug uit deze risicovolle activa, wat het dubbelzinnige karakter en de complexiteit van bitcoin onderstreept.