Foto: allstars/Shutterstock
Sinds het einde van de goudstandaard in 1971 werd het edelmetaal steeds minder gebruikt als reservemiddel door centrale banken. De afgelopen jaren is die trend echter gekeerd, waarbij centrale banken weer grootschalig goud inslaan.
Dit draagt bij aan de stijgende goudkoers, die continu nieuwe recordhoogtes bereikt. Gisteren kon je op Crypto Insiders lezen over de sterke opmars van goud, dat een nieuw prijsrecord had bereikt van ongeveer $2.942.
Het edelmetaal profiteert ogenschijnlijk van de onzekerheid die Donald Trump zaait met zijn handelsoorlog, maar stijgt ook vanwege een andere belangrijke reden.
De renaissance van goud
Eric Wallerstein, analist bij Yardeni, een economisch onderzoeksbureau, geeft een andere uitleg die minstens zo interessant is. Hij stelt dat het gebruik van financiële sancties als wapen tegen Rusland door de Verenigde Staten een “nieuwe cyclus in het gebruik van goud” heeft ingeluid.
Since the end of the gold standard in 1971, gold has been a de minimis portion of reserves.
America's weaponization of financial sanctions against Russia has kicked off a new cycle for official gold use. i doubt it stops anytime soon. Gold4k pic.twitter.com/D8Y91uSYyf
— Eric Wallerstein (@ericwallerstein) February 10, 2025
De Verenigde Staten domineren het traditionele financiële systeem, en dat werd voor Rusland pijnlijk duidelijk toen zijn reserves ter waarde van ongeveer 500 miljard dollar met één druk op de knop werden bevroren.
Hierdoor werd duidelijk dat het aanhouden van staatsreserves in het dollarsysteem minder veilig is dan gedacht, vooral voor landen die op gespannen voet staan met de Verenigde Staten. Sindsdien is het aandeel van goud in de totale internationale reserves toegenomen.
Wallerstein voorspelt dat het aandeel van goud in de internationale reserves nog verder zal toenemen, en hij zou weleens gelijk kunnen krijgen.
Bitcoin versus goud
Op dit vlak heeft goud nog steeds een voorsprong op bitcoin (BTC). Hoewel de digitale munt op bepaalde vlakken efficiënter is dan goud, is de integratie in het traditionele financiële systeem nog beperkt.
Hoewel bitcoin in theorie geschikt is als reservemiddel naast goud voor centrale banken, is dat nog niet de realiteit. Mogelijk verandert dit door de beloftes van Donald Trump en de geruchten over de centrale bank van Tsjechië, maar voorlopig blijft goud op dit vlak dominant.
Toch heeft bitcoin een absolute limiet van 21 miljoen eenheden, terwijl de goudvoorraad jaarlijks met 1-2% groeit. Bovendien kan bitcoin binnen 10 minuten wereldwijd worden verzonden en is het aanzienlijk goedkoper om te bewaren.
Ook is de echtheid van bitcoin veel eenvoudiger te verifiëren dan die van goud. De vraag blijft in hoeverre centrale banken bitcoin in de toekomst naast goud als reservemiddel zullen gebruiken. We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op instagram.
Alle Nederlanders & Belgen ontvangen 30 gram zilver gratis
De bitcoin koers is niet de enige die record na record breekt. Edelmetalen hebben ook een flinke opmars gemaakt. Holland Gold, een Nederlands platform om zowel fysiek als digitaal goud, zilver en platinum te kopen en verkopen viert de koersen en geeft alle Nederlanders en Belgen 30 gram zilver gratis weg. Start vandaag nog – een account aanmaken duurt 1 minuut en is gratis.
Registreer je vandaag bij Holland Gold en ontvang 30 gram zilver gratis.
Het Crypto Congres komt er aan, 17 april in de Rai Amsterdam – met een bomvol programma. Bekijk het programma & early bird tickets