Volgens het IMF gaat de strijd tegen inflatie gestaag
Foto: ID1974/Shutterstock
Volgens het Internationale Monetaire Fonds (IMF) zal eind 2025 de inflatie weer teruggebracht moeten zijn tot de oude niveaus. De wereldwijde organisatie waarschuwt daarnaast voor een afnemende economische groei en groeiende ongelijkheid.
Inflatie is wanneer de prijs van goederen en diensten stijgen, hierdoor gaat de koopkracht achteruit. Kort samengevat, de waarde van geld wordt minder waard, in het engels is hier een mooi woord voor: ‘’The debasement of currencies’’. Het gevolg van het minder waard worden van geld is dat het consumenten aanzet om op zoek te gaan naar alternatieve manieren om hun vermogen te beschermen.
BTC als bescherming tegen inflatie
Bitcoin (BTC) wordt door veel investeerders gezien als een hedge tegen inflatie, net zoals goud al lange tijd wordt gezien als veilige haven. Dit komt doordat er maar een beperkt aanbod is van beide assets. Bitcoin heeft maar 21 miljoen munten, dit betekent dat er ook geen extra bitcoins gecreëerd kunnen worden.
In tijden van hoge inflatie kan de vraag naar bitcoin dus toenemen, omdat investeerders hun vermogen willen beschermen. Het IMF denkt dat de wereldwijde inflatie tegen eind 2025 3,5% is. Dit betekent dat er een flinke daling moet komen en het inflatiedoel weer is bereikt. Het IMF zei hierover het volgende: ‘’De strijd tegen inflatie is bijna gewonnen. Na een piek van 9,4% op jaarbasis in het derde kwartaal van 22, voorspellen we nu dat de kerninflatie eind volgend jaar zal dalen tot 3,5%’’, aldus IMF-hoofdeconoom Pierre-Olivier Gourinchas in het World Economic Outlook-rapport van het IMF, dat gisteren naar buiten werd gebracht op 22 oktober.
Uitspraken van het IMF en inflatie is zo slecht nog niet
Gourinchas voegde eraan toe: ‘’In de meeste landen zweeft de inflatie nu dicht bij de doelstellingen van de centrale bank. Nu daalde de inflatie terwijl de wereldeconomie veerkracht bleef. De groei zal naar verwachting stabiel blijven op 3,2% in 2024 en 2025.’’
Een hoge inflatie is niet per se slecht voor de economie en kan juist voordelig zijn voor mensen, bedrijven of overheden met schuld. Dit komt doordat de schulden afnemen als de inflatie stijgt. Het bedrag dat mensen moeten terugbetalen in de toekomst wordt namelijk minder waard in termen van de koopkracht.
Ook kunnen lonen en inkomens stijgen door inflatie, als er sprake is van een loon-prijsspiraal. Hierdoor kan de schuldenlast ook verminderd worden.
Ook zei Gourinchas iets over de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en de verkiezingen in de Verenigde Staten, twee gebeurtenissen die veel onrust opleveren: Deze neerwaartse risico’s omvatten een escalatie in regionale conflicten, vooral in het Midden-Oosten, die ernstige risico’s kunnen opleveren voor de grondstoffenmarkten.’’
📲 Het belangrijkste crypto nieuws in je broekzak? Volg ons Whatsapp kanaal en ontvang 3x per dag de meest actuele crypto-updates