Foto: Rudmer Zwerver/Shutterstock
In de Verenigde Staten is er momenteel sprake van de duurste huizenmarkt ooit gemeten. Weet je nog dat we in 2008 de Kredietcrisis hadden? Nou de reële huizenprijzen (gecorrigeerd voor inflatie) liggen in Amerika momenteel 10 procent hoger dan in 2008. Nog interessanter is dat de huizenprijzen 80 procent boven het historisch gemiddelde liggen (op basis van de periode 1890 – 2023).
Huizen zijn nog nooit zo duur geweest
Huizen zijn nog nooit zo duur geweest in de Verenigde Staten. Een deel van de verklaring ligt in het feit dat het aanbod ook nog eens 40 procent onder het gemiddelde ligt.
Verder opvallend is dat de vraag naar hypotheken op het laagste niveau sinds 1994 staat, maar dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat het heel moeilijk is voor consumenten om aan krediet te komen. Hypotheken zijn momenteel duur…
Consumers are feeling the pain of higher rate:
A record 20% of consumers now say it is “much harder” to obtain credit.
When the Fed started raising rates in March 2022, only 9% of consumers said felt the same.
In other words, the number of consumers who believe it is harder to… pic.twitter.com/D7AeEqFGwn
— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) November 30, 2023
Je zou een gigantische vraag naar hypotheken verwachten als de huizenprijzen het zo goed doen, maar daar steken de hoge rentes natuurlijk een stokje voor. Wat is er toch allemaal aan de hand met deze rare markt?
Op basis van de bovenstaande grafiek zou je wellicht dalingen verwachten voor de huizenprijzen, maar zolang mensen niet verkopen vanwege de hoge rentes, dan zullen de extreme dalingen uitblijven. Er is echter mogelijk nog een andere verklaring voor het uitblijven van dalingen…
Vlucht naar schaarste leidt mensen naar bitcoin
Het uitblijven van een correctie kan ook weleens te maken hebben met de grotere vlucht naar schaarste waar je steeds meer mensen over hoort.
De gigantische staatsschuld van de Verenigde Staten, gecombineerd met de hoge rentes, betekent dat er de komende jaren waarschijnlijk steeds meer dollars bijgeprint moeten worden. Als gevolg daarvan zou er een vlucht naar schaarste kunnen ontstaan.
Die vlucht naar schaarste zal mensen naar vastgoed leiden, maar ook bitcoin, goud en zilver zijn potentiële eindstations voor een gigantische bak aan kapitaal die nu nog in de Amerikaanse dollar zit via staatsobligaties.
Ondanks de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank presteert bitcoin nog alleraardigst met de huidige koers van 38.600 dollar. Ook vandaag staat er weer een riante plus van bijna 2 procent op de borden.