Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock
De Amerikaanse staatsschuld is voor het eerst in de geschiedenis voorbij het niveau van 34 biljoen dollar geschoten. Sinds 2014 is de schuld van de Amerikanen daardoor met 100 procent gestegen.
In juni 2023 werd het schuldplafond van de Amerikaanse overheid tot 2025 opgeschort en sindsdien is de schuld al met 3 biljoen dollar (~10 procent) gestegen.
Wat betekent deze ontwikkeling voor bitcoin (BTC)?
Congratulations, everyone. We just reached another US Federal Debt milestone.
$34,001,493,655,565.48, to be exact. pic.twitter.com/6LsOPfd7BS
— James Lavish (@jameslavish) January 2, 2024
De schulden van Amerika in perspectief
Om de schulden van Amerika van enige context en perspectief te voorzien, vergelijken we deze met enkele grote economieën.
Zo is de Amerikaanse overheidsschuld met de huidige 34 biljoen dollar groter dan de totale economieën van China, Duitsland, Japan, India en het Verenigd Koninkrijk bij elkaar opgeteld, meldt de Peter G Peterson Foundation.
Per dag zou de Amerikaanse overheid op dit moment 2 miljard dollar kwijt zijn aan het betalen van rentekosten. Verder is de schuld per inwoner op 101.000 dollar terechtgekomen en de schuld per belastingbetaler 264.000 dollar.
Wat is het lange termijn plan van de Amerikaanse overheid om dit probleem aan te pakken? Sinds 2020 is er voor 11 biljoen dollar aan de schuldenberg toegevoegd. Dat is een sprong van 48 procent in de afgelopen vier jaar.
Gedurende het gehele jaar zit er geen maximum aan de schulden van Amerika en met de verkiezingen in aantocht kan het zomaar zijn dat President Joe Biden de bevolking wil paaien met wat nieuwe steunpakketten.
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
Voor de bitcoin koers is dit bijna alleen maar als een bullish ontwikkeling te zien. Dit betekent namelijk dat de Amerikaanse overheid gigantisch veel geld moet bijlenen om zijn huidige schuldenberg te kunnen onderhouden.
Het land moet ook steeds meer rentekosten betalen en daar ligt het probleem.
Die stijgende rentekosten zorgen voor groeiende begrotingstekorten en daardoor moet het nog meer bijlenen.
Uiteindelijk gaat dat ten koste van de Amerikaanse dollar en dan gaan mensen op zoek naar andere vormen van schaarste, waarbij bitcoin wel eens een belangrijke kandidaat kan zijn als eindstation.