Foto: Lucky-photographer/Shutterstock
Begin dit jaar kwamen verschillende grote banken financieel zwaar in de problemen. De activa die ze op de balans hadden staan waren niet genoeg meer waard om de waarde van de deposito’s van klanten te dekken.
Maar in plaats van dat bitcoin (BTC) net als de bankensector in waarde daalde, steeg de cryptocurrency juist hard. Sommige analisten denken dat dit nog een keer kan gebeuren, en wel door de geldproblemen van de Amerikaanse overheid. Sterker nog, het zou kunnen leiden tot een ernstig gebrek aan overheidsdiensten.
Bitcoin steeg tijdens bankencrisis
Dat bitcoin in trek was tijdens de bankencrisis was wel duidelijk. Circle, de uitgever van de USDC-stablecoin, had een deel van het onderpand van USDC bij Silicon Valley Bank (SVB) gestald. Toen SVB failliet ging, had Circle geen toegang tot dit geld tot na de bailout.
Hierdoor verloor USDC zo’n 12% van zijn waarde, maar dat was niet genoeg om de stijging van bitcoin te stoppen. Sterker nog, dit was juist de bodem voor bitcoin, waarna het een stijging van 40% inzette.
Bloomberg schrijft op basis van gesprekken met verschillende experts, zoals met Stephane Ouellette, medeoprichter en CEO van crypto-infrastructuurbedrijf FRNT Financial, dat dit opnieuw zou kunnen gebeuren:
“Tijdens de bankencrisis steeg bitcoin juist als een soort veilige haven van de bankproblemen,” verklaarde Ouellette. Het gaat interessant zijn om te zien of de markt ook bitcoin gaat kopen tijdens andere financiële problemen in de VS.”
Geldprobleem VS brandstof voor nieuwe bitcoin stijging?
De markt is met name bezorgd om grootschalig geldtekort van de Amerikaanse overheid. De Verenigde Staten hebben namelijk een enorme overheidsschuld, en die kan het maar met moeite afbetalen. Door de hoge rentes groeit deze schuld bovendien een stuk harder. Inmiddels is de totale waarde van de schuld zelfs tientallen keren groter dan de totale waarde van de crypto-markt.
Daarom neemt de overheid nu ook al heftige maatregelen. Bedrijven die betaald worden door de overheid worden niet meer gevraagd en lopen volgens Bloomberg vanaf 1 oktober al tot 1,9 miljard dollar per dag aan inkomsten mis. Denk daarbij aan schoonmaakbedrijven, maar ook aan bedrijven zoals SpaceX.
Alle niet-essentiële overheidsdiensten zullen namelijk worden gepauzeerd. Dat betekent onder andere dat overheidsmedewerkers met onbetaald verlof gaan en openbare musea en nationale parken dicht zullen gaan. Wel blijven essentiële delen van de overheid operationeel, zoals ziekenhuizen en het Ministerie van Defensie.
Dit zou een herhaling van de stijging in maart kunnen veroorzaken, denkt CoinShares’ crypto-hoofdanalist James Butterfill. Het zou neerwaartse druk op de dollar kunnen veroorzaken, zeker nu de dollar de afgelopen weken flink is gestegen. Ook zou de economische groei in het vierde kwartaal er door in het geding kunnen komen.
Maar niet iedereen heeft deze mening. Nouelle Acheson, de auteur van het boek ‘Crypto Is Macro Now’ denkt dat het de vooruitgang van crypto-regulatie in de VS nog verder zal vertragen. Hoe de staatsschuld de bitcoin koers zal beïnvloeden zullen we vermoedelijk de komende maanden zien.