Thom Derks Thom Derks
3 min. leestijd

Goed of slecht voor Bitcoin? Banken rapporteren beste kwartaal in jaren

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Goed of slecht voor Bitcoin? Banken rapporteren beste kwartaal in jaren

Foto: mapman/Shutterstock

Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America en Citigroup scoorden bij elkaar 8,2 miljard dollar aan bankkosten in het tweede kwartaal van 2024. Daarmee was het afgelopen kwartaal de beste periode van drie maanden in twee jaar tijd voor de grote investeringsbanken van de Verenigde Staten.

Voor fervente aanhangers van bitcoin (BTC) kan dit nieuws een doorn in het oog zijn, gezien hun kritische houding ten opzichte van traditionele bankinstellingen.

Bitcoin- en ethereum-ETF’s blijven bloeden: miljoenen stromen weg
Bitcoin- en ethereum-ETF's blijven bloeden: miljoenen stromen weg

Banken presteren beter dan de S&P 500

Hoewel bitcoin op het moment van schrijven aan een opmars bezig is, doen de investeringsbanken het ook goed. Het is dus niet zo dat mensen op dit moment kiezen tussen bitcoin of banken.

Het leven op een bitcoin-standaard is voor de gemiddelde persoon ondenkbaar op dit moment. Vrijwel niemand heeft het ook nog over het betalen van een kopje koffie met bitcoin. Voorlopig is bitcoin vooral een spaarmiddel in het Westen.

Alleen in landen als El Salvador is bitcoin in sommige gebieden een graag gebruikt betaalmiddel. Voor de rest van de wereld vervullen banken nog altijd een hele belangrijke rol in de samenleving.

Dat blijkt ook wel uit de cijfers, want de vijf grootste investeringsbanken presteerden de afgelopen drie maanden beter dan de S&P 500 beursindex in de Verenigde Staten. Op Wall Street spreekt men zelfs van de “eerste innings” (het begin) van een meerjarig herstel voor investeringsbanken.

Advertentie

Slecht of goed voor bitcoin?

Dat het goed gaat met de grote investeringsbanken blijkt niet alleen uit de cijfers. Ook anekdotisch horen we goede verhalen over de grote jongens op Wall Street.

Ted Pick van Morgan Stanley zegt dat ze “heel erg overtuigd” zijn van hun call dat investeringsbanken aan een meerjarige sterke periode begonnen zijn.

Ook ziet Pick momenteel driemaal zoveel selectieprocedures, waarin banken strijden om een rol in nieuwe deals, vergeleken met een jaar geleden.

Dat zou moeten betekenen dat de omzetten van de grote zakenbanken de komende kwartalen alleen maar verder moeten stijgen. In principe wijst dat op een sterke economie of in ieder geval op vertrouwen dat de toekomst rooskleurig is.

Hoewel een sterke prestatie van de investeringsbanken in eerste instantie als een uitdaging kan worden gezien door fervente bitcoin-aanhangers, wijst de onderliggende economische kracht die deze winsten mogelijk maakt, op een algemeen marktoptimisme dat ook de bitcoin koers ten goede kan komen. Dit verhoogde vertrouwen en economische stabiliteit vermindert de kans op een recessie, wat cruciaal kan zijn voor het voortzetten van de huidige bullmarkt in crypto..

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto coin
Succesvolle man boekte 566.500% winst door slimme zet in crypto
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin blijft achter op goud & aandelen: kan september dit veranderen?
Dit is hoe lang de neerwaartse trend van bitcoin nog kan duren
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Uitgelicht Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie