Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock
De Amerikaanse centrale bank begon in maart 2022 met het verhogen van de rente om de inflatie terug te brengen naar 2,0%. Als de centrale bank daarin zou slagen zonder een recessie te veroorzaken, dan spreken we van een zachte landing.
Lange tijd leek de Amerikaanse centrale bank op die zachte landing af te koersen, maar nu leeft plotseling de inflatie weer op. Sinds januari is de kans op een “geen landing” scenario toegenomen van 7% naar de huidige 36%, zo blijkt uit een onderzoek van Bank of America.
Wat betekent deze ontwikkeling voor de bitcoin koers?
Amerikaanse inflatie blijft problematisch
Het moge duidelijk zijn dat de inflatie momenteel niet de richting opgaat waar de Amerikaanse centrale bank op hoopte.
Net als in de jaren 70 van de vorige eeuw lijkt een “tweede golf scenario” steeds realistischer. Met name de kerninflatie (focus op de dienstensector) is momenteel hardnekkiger dan verwacht (en gehoopt).
De sterke Amerikaanse economie maakt het moeilijk voor de Amerikaanse centrale bank om de inflatie omlaag te drukken. Zolang de consument blijft consumeren en de arbeidsmarkt solide is, lijkt de opwaartse druk op de inflatie niet zomaar te verdwijnen.
Daardoor moet de Amerikaanse centrale bank zijn renteverlagingen uitstellen.
Waarom is dit bullish voor bitcoin?
Het uitstellen van de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank is op de korte termijn niet bullish voor bitcoin, omdat hiermee de rentes op staatsobligaties stijgen.
Daardoor krijgen investeerders een hoger rendement op Amerikaanse dollars en is het aantrekkelijker om een deel van hun kapitaal te verplaatsen van risico-assets als bitcoin en aandelen naar staatsobligaties.
Dat is waarschijnlijk een belangrijke reden voor de stroperige koersactie van bitcoin van de afgelopen weken. Op de langere termijn hoeft het uitstellen van de renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank echter niet per se bearish te zijn voor bitcoin.
Waarom niet? Omdat de Amerikaanse overheid met een gigantische schuld kampt en het een steeds groter deel van die schuld moet oversluiten op de hogere rentes die momenteel gelden. Daardoor stijgen de rentebetalingen, groeien de begrotingstekorten, nemen de schulden toe en stijgen daardoor de rentebetalingen weer.
Amerika komt hierdoor mogelijk dus in een vicieuze cirkel terecht die leidt tot nieuwe schuldcreatie (in dit systeem staat schuldcreatie gelijk aan geldcreatie). Daardoor zullen investeerders op de lange termijn kiezen voor assets als bitcoin, goud, aandelen en vastgoed, in plaats van de Amerikaanse dollar.