Foto: Rena Schild/Shutterstock
CoinDesk hield deze week zijn jaarlijkse ‘Consensus’ conferentie voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC). Ook de bekende klokkenluider en privacy-voorstander Edward Snowden was aanwezig, zij het in digitale vorm. Hij zegt dat hij crypto als bitcoin “gebruikt om te gebruiken,” niet om erin te investeren.
Snowden anders dan crypto investeerders
Snowden is de bekende klokkenluider die feiten over massa-surveillance boven tafel heeft gebracht. Hij moedigt mensen over het algemeen niet aan om geld in cryptomunten te investeren, en hij benadrukt dat dit hem onderscheidt van andere mensen in de crypto-gemeenschap.
Snowden ziet crypto meer als een tool voor waardeoverdracht in de toekomst dan een investeringsmiddel. Hij vertelt dat hij in 2013 zijn servers heeft betaald in bitcoins. De servers gebruikte hij om de geheime informatie over massa-surveillance van de NSA door te spelen aan journalisten, zonder dat hij zijn identiteit meteen prijsgaf.
Fan van privacy crypto
Het is een enigszins een opvallende opmerking van één van de meest uitgesproken en controversiële klokkenluiders ter wereld komt.
Langzamerhand komen mensen erachter dat crypto als bitcoin niet bepaald anoniem zijn en dat transacties door de autoriteiten te traceren zijn. De blockchain-netwerken zijn vaak volledige openbaar.
Organisaties als de FBI konden daarom in veel gevallen gestolen crypto snel terugvinden, zoals het losgeld die de hacker eiste van de Colonial Pipeline vorig jaar. Overheden hebben daardoor al enorme hoeveelheden illegaal verkregen cryptocurrencies in beslag genomen, die ze zo nu en dan veilen.
De klokkenluider is daarom kritisch geworden over bitcoin en is vooral fan van zogeheten privacy coins als monero (XMR) en zcash (ZEC). Die netwerken versleutelen transacties op een manier waardoor ze veel moeilijker te traceren zijn. Onlangs kwam naar buiten dat Snowden de zesde anonieme oprichter is van Zcash.
Wel is de metadata te traceren. “Zie het als een busje met zwarte ramen op de snelweg,” zegt Snowden. “Je kunt niet zien wie er in zit, maar wel waar hij vandaan kwam, waar hij naartoe ging en hoe lang de rit duurde. We moeten ervoor zorgen dat niemand de metadata kan observeren.”