Roan Egberts Roan Egberts
3 min. leestijd

Gamer kocht 260.000 bitcoins voor €0,01 per stuk, daarna ging alles fout

Bitcoin-BTC
s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Gamer kocht 260.000 bitcoins voor €0,01 per stuk, daarna ging alles fout

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock

Het leek een fantastische dag te worden voor Kevin Day uit Nebraska. Hij kocht 260.000 bitcoins (BTC) voor 0,01 dollar per stuk en kon zijn geluk niet op. Totdat hij wel een heel vervelend bericht kreeg over zijn berg aan bitcoin.

Op reis met crypto? 2,2 miljoen hotels nu aangesloten
Op reis met crypto? 2,2 miljoen hotels nu aangesloten

Kevin Day

Het leek een doodnormale man uit Nebraska, maar Kevin Day bleek een nerd uit de jaren 90. Hij was een videogame-ontwikkelaar en werkte aan grote klassiekers. Zo heeft hij gewerkt aan Mortal Kombat 4, NBA Showtime en NFL Blitz. Bovendien ontmoette hij zelfs Luke Skywalker, een grootheid uit Star Wars, wiens echte naam Mark Hamill is.

In zijn vrije tijd werkte Kevin aan het internet. Hij had een start-up, maar die ging ten onder door de internetzeepbel van 1997 tot 2000. In deze periode stegen de aandelen van internetbedrijven erg snel, maar in 2000 stortte de markt in. Hierdoor ging hij websites hosten en zo kwam hij ook in aanraking met bitcoin.

Advertentie

‘Once in a lifetime’ moment door bitcoin koers crash

Kevin was er vroeg bij toen de bitcoin prijs nog 7 dollar was. Hij hield van de vrijheid rondom bitcoin en begon ook te minen. Niet veel later steeg bitcoin naar een prijs van 17 dollar, maar dat bleek van korte duur.

Op 19 juni 2011 crashte bitcoin van 17 dollar naar 0,01 dollar in slechts 20 minuten. Een gigantische daling waardoor veel investeerders in paniek raakten. Kevin deed dit niet en ondernam gelijk actie. Hij kocht voor 3.000 dollar aan bitcoin, voor een prijs van 0,01 per stuk dollar. Een kans die hij hoogstwaarschijnlijk nooit meer zou krijgen.

Strafzaak tegen ‘wonderbelegger’ Max R. deze week van start
Strafzaak tegen ‘wonderbelegger’ Max R. deze week van start

Bitcoin miljonair van korte duur

De prijs van bitcoin keerde snel terug, waarbij hij een megawinst had gemaakt van 5 miljoen dollar. Schrik niet, het was maar liefst een stijging van 166.000 procent. Maar zijn geluk was van korte duur.

De cryptobeurs Mt. Gox liet weten dat de flash-crash te wijten was aan een hack. Een hacker had namelijk cryptocurrencies gestolen om vervolgens de markt te laten crashen. Bovendien gaf Mt. Gox aan dat de transacties teruggedraaid zouden worden, inclusief die van Kevin.

Emoties lopen hoog op

Veel investeerders die ook een aankoop hadden gedaan tijdens de crash lieten hun ongenoegen blijken over de terugdraaiing. Eerder in de week meldde Mt. Gox ook dat er 25.000 bitcoins gestolen waren door hun eigen accountant.

Kevin deed ondertussen een kleine opname van 643 bitcoins. Dat was volgens de cryptobeurs het hoogste toegestane aantal dat opgenomen mocht worden voor de daadwerkelijke terugdraaiing. Waar veel mensen vragen hadden, was Kevin een van de weinige die naar voren stapte en zijn verhaal deed.

Op fora werd veel kritiek geuit op de bitcoin opname van Day, zoals te zien in de bovenstaande forumpost. Bron: The Bitcoin Historian op X.
Op fora werd veel kritiek geuit op de bitcoin opname van Day, zoals te zien in de bovenstaande forumpost. Bron: The Bitcoin Historian op X.

Veel mensen vonden het namelijk oneerlijk wat Kevin had gedaan. Maar hij vond zelf dat hij eerlijk had gehandeld en stapte zelfs naar een tv-programma om zichzelf te verdedigen. Hij was immers niet verantwoordelijk voor de veiligheid van de cryptobeurs.

Transacties uitgewist, 259.360 BTC weg

Het leek niet fouter te kunnen gaan, maar op een gegeven moment werd Kevin zelfs verdacht als ‘de hacker’ door verschillende investeerders. Ze noemden hem een dief, terwijl anderen hem juist verdedigden en erop aandrongen om een advocaat in te schakelen.

Zelfs advocaten adviseerden Kevin om Mt. Gox aan te klagen, maar dit deed hij niet. Hij vond het concept van bitcoin geweldig en plaatste bitcoin boven zijn eigen persoonlijke winst.

Uiteindelijk deed Mt. Gox wat in zijn belang was: alle transacties uitwissen. Zo raakte Kevin 259.360 bitcoins kwijt, vandaag de dag een waarde van $17.5 miljard. Ondanks alle tegenslagen heeft hij een waardevolle les geleerd: Laat nooit je munten op een cryptobeurs staan.

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Roan Egberts

Roan Egberts is sinds november 2023 actief bij Crypto Insiders, waar hij zijn passie voor cryptocurrencies combineert met zijn expertise in finance. Met een achtergrond als bedrijfsadministrateur en financieel controller, kwam hij in aanraking met Crypto Insiders als community moderator op Telegram. Zijn studies aan Hogeschool Saxion, inclusief een minor in Blockchain, legden de basis voor zijn interesse in de cryptowereld. Roan richt zich op het delen van kennis over de fundamentele aspecten van blockchain en de impact ervan op de wereldwijde economie.

Net binnen
Trending
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
Bitcoin crash: crypto markt met $200 miljard gedaald
Cryptobeurs maakt eerste 1.000 Nederlanders die zich aanmelden PEPE miljonair
Solana ziet activiteit afnemen nu memecoin hype afneemt
Solana-gebruikers opgelet: Tokens kunnen plots vernietigd worden
Bitcoin 'op randje van crash', 2021-scenario is mogelijk
Crypto Radar: Bitcoin koers klapt en zakt $2.500 in anderhalf uur tijd
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk - eindigde in nachtmerrie
Man kocht 334K bitcoins voor €0,01 per stuk – eindigde in nachtmerrie
Bitcoin kan dit weekend onder $50.000 duiken, waarschuwt Arthur Hayes
Waarom daalt de bitcoin koers vandaag zo hard?
XRP koers schiet hard omhoog na nieuws in Ripple rechtszaak
Nederlandse ‘Bitcoin Familie’ voorspelt koers van $160.000
Advertentie