Foto: Lukasz Stefanski/Shutterstock
Steeds meer overheden lijken voorzichtig in zee te gaan met bitcoin (BTC) en crypto als wettig betaalmiddel, zo ook in Maleisië. Een tijdje terug kwam nog naar buiten dat hooggeplaatste overheidsfunctionarissen en de centrale bank niet geloofden dat bitcoin geschikt was als betaalmiddel, maar ondertussen komen er steeds meer geluiden naar buiten die langzaam de hoop wekken dat Maleisië spoedig bitcoin als wettig betaalmiddel kan erkennen.
Maleisië en bitcoin
Voorheen was het sentiment binnen de Maleisische overheid jegens bitcoin niet bepaald goed te nemen. Zo haalde het in de zomer van 2021 nog hard uit naar bitcoin miners. Waardevolle mining machines werden in beslag genomen en deze werden door de autorititeiten met een wals overreden! Sindsdien is dit sentiment beetje bij beetje veranderd.
Zo’n twee weken geleden vonden er al discussies plaats over eventuele omarming van bitcoin op het hoogste niveau. De tegenstand leek op dat moment echter nog overweldigend. Wel laten steeds meer voorstanders van bitcoin adoptie door het land zich horen. Onlangs liet de Minster van Communicatie en Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin, van Maleisië weten dat hij hoopt dat de overheid bitcoin en crypto legaliseert, en zelfs tot wettig betaalmiddel verheft.
Volgens Zahidi zouden dergelijke maatregelen vooral de jongere generaties enorm kunnen steunen. Om die reden hebben hij en zijn ministerie grondig onderzocht hoe jonge mensen de crypto industrie zouden kunnen gebruiken in Maleisië. Naar verluidt pleit Zahidi niet alleen voor de legalisatie van bitcoin, maar hoopt hij zelfs dat de overheid bitcoin als wettig betaalmiddel zal accepteren.
“We hopen dat de regering kan proberen om deze zaak te legaliseren, zodat we de deelname van jongeren aan cryptocurrencies kunnen uitbreiden en hen kunnen helpen op het gebied van energieverbruik en dergelijke.”
Comms Ministry in Malaysia proposes adopting cryptocurrency as legal tender “to help the younger generation who are active users of the currency, especially on non-fungible token (NFT) trading platforms”https://t.co/m4vXcsfMRr
— 朱溯 🐂 (@zhusu) March 21, 2022
Bitcoin adoptie neemt nieuwe vormen aan
Uiteraard heeft minsiter Zahadi niet persoonlijk de macht om dergelijke wetgeving door te voeren. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de financiele regulatoren, waaronder de centrale bank, en Maleisische Securities Commission.
Desalniettemin laten de woorden van Zahaidi duidelijk zien dat het sentiment in Maleisie aan het verschuiven is. Dit verschuivende sentiment is elders in de wereld ook op te merken. Zo gaan de geruchten op dit moment zelfs dat Honduras van plan is om in de nabije toekomst bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren.