Ruchir Sharma, hoofdstrateeg bij de grote Amerikaanse bank Morgan Stanley, waarschuwt dat cryptocurrencies als bitcoin (BTC) de heerschappij van de dollar kunnen beëindigen. Dat stelt hij in een opiniestuk in de Financial Times, gepubliceerd op 9 december:
Opinion: Bitcoin’s surge may still prove to be a bubble, but even if it pops, this year’s rush to cryptocurrencies should serve as a warning to government money printers everywhere https://t.co/oO8MLZQIat
— Financial Times (@FinancialTimes) December 9, 2020
Einde USD heerschappij
Sharma begint zijn stuk over de dominantie van de Amerikaanse dollar (USD), die nu al meer dan 100 jaar duurt. Volgens de strateeg heeft dit de Amerikaanse regering te zelfverzekerd gemaakt; de Amerikanen denken dat ze geld kunnen blijven printen zonder gevolgen.
Het bijdrukken van fiatvaluta is dit jaar in een enorme versnelling terecht gekomen vanwege het coronavirus. Toch lijkt geen enkele valuta een bedreiging te zijn voor deze dominante status van de Amerikaanse dollar.
Behalve cryptocurrencies, zegt Sharma. Uit angst voor een dalende dollar hebben veel mensen dit jaar bitcoin gekocht. De prijs van bitcoin is sinds maart “verviervoudigd,” zegt Sharma.
De heerschappij van de dollar zal waarschijnlijk eindigen wanneer de rest van de wereld het vertrouwen begint te verliezen dat de VS zijn rekeningen kan blijven betalen. Dat is hoe dominante valuta in het verleden zijn gevallen. Het bijdrukken van geld zal waarschijnlijk doorgaan, zelfs als de pandemie voorbij is.
Bitcoin ook een betaalmiddel
Sharma zegt dat bitcoin binnenkort niet alleen een oppotmiddels meer zal zijn, maar wellicht ook als betaalmiddel gebruikt gaat worden:
Bitcoin begint ook vooruitgang te boeken met zijn ambitie om de dollar als ruilmiddel te vervangen. Tegenwoordig worden de meeste bitcoins aangehouden als investering, niet gebruikt om rekeningen te betalen, maar dat is aan het veranderen.
Kleinere bedrijven beginnen bitcoin te gebruiken in de internationale handel, met name in landen waar dollars moeilijk verkrijgbaar zijn (zoals Nigeria) of de lokale valuta onstabiel is (Argentinië).
En in de afgelopen weken zijn PayPal en zijn Venmo-dochter begonnen met het opslaan van bitcoin met het oog op het accepteren ervan als betaling volgend jaar.
Sharma hoopt dat deze opkomende populariteit van crypto dient als een waarschuwing en zegt dat een alternatief voor de dollar er hoe dan ook aankomt:
De stijging van Bitcoin kan nog steeds een zeepbel blijken te zijn, maar zelfs als deze knapt, zou de toevloed naar cryptocurrencies dit jaar moeten dienen als een waarschuwing voor overheidsgeldprinters overal, vooral in de VS.
Ga er niet vanuit dat uw traditionele valuta de enige waarde- of ruilmiddelen zijn die mensen ooit zullen vertrouwen. Technisch onderlegde mensen zullen waarschijnlijk niet stoppen met zoeken naar alternatieven, totdat ze er een hebben gevonden of uitgevonden. En ingrijpen om digitale valuta te reguleren, zoals sommige regeringen al overwegen, zou deze populistische opstand alleen maar kunnen versnellen.