Roy van Krieken Roy van Krieken
2 min. leestijd

FTX-drama escaleert: schuldeisers verliezen opnieuw miljoenen

Terugbetaling gebaseerd op $16.000 bitcoin-koers wekt frustratie

s
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Failliete FTX wil crediteuren 118% terugbetalen in nieuw plan

Foto: Tada Images/Shutterstock

Schuldeisers van het ingestorte FTX-platform hebben een grote teleurstelling te verduren gekregen. Ze krijgen slechts een gedeelte van hun verloren crypto terug, een percentage van tussen de 10 en 25 procent. De vergoedingen worden gebaseerd op de prijzen van de cryptomarkt ten tijde van de juridische aanvraag, toen bitcoin (BTC) bijvoorbeeld nog rond de $16.000 stond. Deze beslissing heeft geleid tot enorme frustratie onder gedupeerden, die hun tegoeden aanzienlijk in waarde hebben zien dalen.

Bitcoin en cryptomarkt kleurt rood, wat kun je dit weekend verwachten?
Bitcoin en cryptomarkt kleurt rood, wat kun je dit weekend verwachten?

FTX-CEO schuldig aan fraude

Dit nieuws was te lezen in recent bijgewerkte faillissementsdocumenten, die werden gedeeld door een van de schuldeisers, Sunil Kavuri. Hij vertelt tegen CoinTelegraph dat deze terugbetalingen verre van voldoende zijn om schuldeisers volledig te compenseren. De prijzen van cryptovaluta zijn sinds de juridische aanvraag sterk gestegen. Dit betekent dat de huidige waardevergoeding nog maar een fractie is van wat klanten destijds bezaten.

Kavuri wijst op de frauduleuze daden van voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried, waar hij voor is veroordeeld door de rechter. SBF heeft onder andere voorwaarden van de FTX-gebruikersovereenkomst te hebben geschonden. Hij zou klantfondsen gebruiken om leningen bij Alameda af te lossen en voor het kopen van Robinhood-aandelen. Kavuri voegde toe dat Bankman-Fried schuldig is bevonden aan het misbruiken van klanttegoeden, wat in strijd is met het eigendomsrecht.

Op 6 september 2024 bereikte de FTX-boedel een schikking met Emergent Technologies, een entiteit opgericht door Bankman-Fried, om de controle te krijgen over de $600 miljoen aan Robinhood-aandelen om schuldeisers af te betalen.

Uitdagingen voor het herstructureringsplan

Kavuri staat niet alleen in zijn verzet tegen het huidige herstructureringsplan van FTX. In augustus 2024 uitte een Amerikaanse trustee, Andrew Vara, ook zijn bezwaren tegen het plan. Hij wees erop dat het voorstel overdreven juridische bescherming biedt aan de beheerders van de failliete boedel, wat een grote afwijking is van vergelijkbare gevallen.

Ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aangegeven mogelijk bezwaar te maken tegen het plan, vooral als FTX zou besluiten om schuldeisers terug te betalen in stablecoins in plaats van contanten. Hoe het herstelproces en het herstructureringsplan uiteindelijk uitgevoerd zullen worden, is nog onduidelijk. In de tussentijd moeten de schuldeisers blijven hopen op een  rechtvaardige compensatie voor hun verloren tegoeden.

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Solana kan met 50% stijgen naar $240 terwijl whales flink inslaan
Cryptobelegger maakt €3 miljoen van €1.200 in slechts 15 dagen
Crypto nog niet uitgecasht? Je betaalt alsnog belasting
“Einde van crypto-anonimiteit”: AI verandert spelregels voor belastingdiensten
Nederlandse cryptobedrijven kunnen nu vergunning aanvragen bij AFM
Crypto’s pump-en-dumpen is vanaf december officieel verboden in Nederland
€35 miljard-fiasco terra was ‘een kaartenhuis dat instortte’
Terra (LUNA): Van €50 miljard naar $0, hoe het gebeurde
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Waarom is de prijs van shiba inu zo hard gestegen vandaag?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crypto beurs Binance lovend over vooroplopend crypto land
Midden-Oosten ontketent crypto-storm: $338 miljard omgezet
Bitcoin handelaren houden adem in - belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin handelaren houden adem in – belangrijke data uit VS op komst
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een 'moonrun'?
Bitcoin bulls opgelet: komende maand dubbele kans op een ‘moonrun’?
Advertentie