Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock
Nog steeds is de wereld in de ban van een bankencrisis, maar cryptocurrencies lijken er op dit moment juist baat bij te hebben. Het is natuurlijk geen geheim gebleven dat veel cryptocurrencies tientallen procenten zijn gestegen. Een enorme vermogensbeheerder heeft er ook wat over te zeggen.
‘Bankencrisis positief voor bitcoin’
Nigel Green is de CEO van het financiële adviesbureau deVere Group, dat 12 miljard dollar aan activa beheert voor klanten. Hij schrijft in een blogpost dat investeerders wereldwijd een veilige haven zoeken voor hun geld. Volgens deVere zien investeerders crypto nu echt als alternatieve valuta.
Hij illustreert dat de val van Silicon Valley Bank (SVB) andere koek was, zelfs voor Wall Street. Dit was namelijk het op twee na grootste faillissement van een Amerikaanse bank in de geschiedenis.
Veel belangrijke bedrijven hadden geld gestald bij deze bank, waaronder crypto-bedrijf Ripple en ook veel crypto exchanges. Ook stablecoin-uitgever Circle werd geraakt door SVB. Hier lag een deel van het onderpand van USDC, waardoor de coin in korte tijd meer dan 10% in waarde daalde. Gelukkig hebben bedrijven inmiddels weer toegang tot dit geld, zo ook Circle.
Green noemt dat het niet de eerste keer is dat bitcoin (BTC) kenmerken heeft getoond van een financiële ‘veilige haven’. In 2020 was dit bijvoorbeeld ook het geval, toen investeerders ook op grote schaal naar de activa trokken.
Rentes weer omlaag?
Door het faillissement van SVB is er een belangrijke parallel, het herintroduceerde namelijk de geldprinter van de Amerikaanse centrale bank. Commerciële banken kunnen volgens de topman nu ongelimiteerd lenen bij de Federal Reserve om te voorkomen dat ook zij onderuit gaan. Green denkt dat dit opnieuw positief gaat zijn voor cryptocurrencies, net als tijdens het begin van de pandemie.
Ook denkt hij dat de Fed gedwongen wordt om te stoppen met het verhogen van de rentes – wederom vanwege de stabiliteit van het financiële systeem. Ook dit vindt hij een goed teken voor BTC en andere coins, het wordt zo namelijk goedkoper om geld te lenen.