Fitch Ratings, een van de drie grote credit rating agencies, geeft nu ook waarschuwing af tegen de bitcoin (BTC) wet van El Salvador. Dat kondigt de Amerikaanse kredietbeoordelaar op 16 augustus aan middels een persbericht.
El Salvador nam deze zomer een wet aan waarmee bitcoin een wettelijk betaalmiddel wordt. Naast de Amerikaanse dollar, wordt bitcoin de officiële valuta van het Centraal-Amerikaanse land. De nieuwe wet zal op 7 september van kracht gaan.
Niet iedereen vindt het echter een goed idee. Meerdere instanties, waaronder de Wereldbank, JPMorgan en het International Monetair Fonds (IMF), hebben recent waarschuwing afgegeven. Daar valt Fitch Ratings nu ook onder. Fitch waarschuwt voor de volatiliteit van de activa, de regelgevende onzekerheid, alsmede voor de operationele kosten die eraan verbonden zouden zijn.
“De praktische implementatie van Bitcoin moet nog worden bepaald door regelgevers. Dit vergroot de uitdagingen om het te gebruiken als een waardeopslag en betaalmiddel, vooral gezien het feit dat er geen eerder of vergelijkbaar gebruik of adoptie door centrale banken op andere wereldwijde financiële markten is geweest.”
Het zou vooral negatief zijn verzekeringsmaatschappijen, die in 2020 21% van het kapitaal van El Salvador verdienden. Deze bedrijven zouden daarom terughoudend zijn en zullen waarschijnlijk de bitcoin meteen omzetten in fiatvaluta. Bedrijven in El Salvador worden verplicht bitcoin aan te nemen, maar krijgen de optie om de BTC gelijk om te zetten naar USD. Toch zegt Fitch dat de daadwerkelijke implementatie hiervan nog onduidelijk is.
Fitch verwacht dat de adoptie van bitcoin verzekeraars dwingt om hoge operationele en administratieve kosten te maken. Ze worden gedwongen om nieuwe systemen op te zetten, hun beveiliging tegen cyberrisico’s te versterken en te investeren in nieuw personeel om transacties te beheren.
De nieuwe wet leidde ook al tot protesten in het land, al was het onduidelijk hoe groot deze eigenlijk waren. Bank of America noemde onlangs juist enkele voordelen van de nieuwe wet op.