Foto: Paul Brady Photography/Shutterstock
In november van vorig jaar kondigde de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, aan dat het de activa op haar balans ging verkopen. Laat dat nou net het moment zijn waarop bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies hun top vonden. Cubic Analytics’ Caleb Franzen legt uit hoe dat komt en wat we kunnen verwachten.
Centrale bank oorzaak daling bitcoin?
In een interview met Anthony Pompliano legt Franzen uit dat activa en rentes omgekeerd aan elkaar gecorreleerd zijn. Dat geldt voor vrijwel alle activa, dus ook crypto als bitcoin. Nu de rentes stijgen, dalen bijna alle andere activa als een blok. Dat geldt zelfs voor obligaties, die eigenlijk een zogenoemde ‘cash-equivalent’ zijn. De rentes stijgen omdat centrale banken de inflatie omlaag willen brengen.
“Zolang we stijgende rentes hebben, verwacht ik geen stierenmarkt,” verklaart Franzen. Pompliano, AKA ‘Pomp,’ vroeg hem wat er moet gebeuren om de Federal Reserve te laten stoppen met het verhogen van de rentes. “Als we de inflatie zien dalen en als deze daling volhoudt, kan dat een teken van een omslag in monetair beleid zijn,” beantwoordt de analist. Een harde oorzaak is het niet, maar er is wel een duidelijke correlatie.
Franzen onderzocht ook hoe het beleid van de Federal Reserve in het verleden invloed heeft gehad op aandelen en cryptomunten. Bitcoin en de aandelenmarkten vonden in 2018 hun bodem, toen de Federal Reserve officieel stopte met het verhogen van de rentes. In 2020 vonden markten hun bodem na een ijzingwekkende daling toen de Fed ‘onbeperkte steun voor het financiële systeem’ aankondigde. Eind 2021 vonden crypto en aandelen weer hun top, en vervolgens werden de eerste renteverhogingen aangekondigd.
Inflatie blijft, geen goed nieuws voor crypto
Franzen benadrukt verder dat de verhouding tussen leningen van banken en de totale hoeveelheid geld (ook wel ‘M2’) belangrijk is. Hieruit blijkt dat er meer leningen worden uitgegeven dan dat er geld is. Dat kan een bron van inflatie zijn. Dus ondanks dat de prijzen van bijna alle activa dalen, kan de inflatie aanhouden. Geen goed nieuws dus, maar de centrale bank kan de vraag naar deze leningen in theorie beïnvloeden door de rentes te verhogen.