Tegenwoordig hoor je het steeds vaker: Mensen die zijn opgelicht middels cryptocurrencies. Van de boiler rooms tot aan de Marktplaats oplichters, elke manier is even erg.
Ondanks dat het mooie aan crypto natuurlijk is dat er geen centrale partij tussen zit die oplet, kan dit ook voor een groot nadeel zorgen. Als de cryptocurrencies eenmaal verstuurd zijn krijg je deze niet meer terug.
LinkedIn Scam
Nou is er weer een nieuwe cryptocurrency oplichting bijgekomen, namelijk de LinkedIn oplichting. Oplichters gebruiken het zakelijke social media platform om een crypto investeringsprogramma te promoten.
Sean Ragan, speciaal agent van de FBI in San Francisco en Sacramento in Californië, geeft in een interview met CNBC aan dat dit een “significante bedreiging” vormt. Ragan heeft aangegeven dat de FBI een toename in crypto oplichting heeft opgemerkt tijdens onderzoeken, echter konden ze nog niks zeggen over de lopende zaken.
Deze oplichters maken een nieuw nepprofiel aan en sturen onwetende LinkedIn gebruikers een berichtje. Over een langere periode proberen ze vertrouwen te krijgen bij deze persoon om ze uiteindelijk te helpen bij het investeren in een cryptocurrency die achteraf frauduleus blijkt te zijn. Wanneer de slachtoffers hier op ingaan wordt hun bitcoin (BTC) wallet leeggehaald door de oplichter.
LinkedIn heeft tegen CNBC gezegd dat er inderdaad een stijging was in fraude op het platform:
“We werken samen met collega-bedrijven en overheidsinstanties van over de hele wereld met als doel LinkedIn-leden te beschermen tegen kwaadwillenden. Als een lid een zwendel tegenkomt of het slachtoffer is, vragen we dat ze dit aan ons en aan de politie te melden.”
In totaal wist het platform 32 miljoen nepaccounts te verwijderen in 2021 en hun geautomatiseerde opsporingsbot heeft 99,1% van alle spam en oplichters weten te pakken, wat gelijk staat aan 70,8 miljoen accounts.
De Global Anti-Scam Organization heeft de meeste daders gepakt in Zuidoost-Azië, zei CNBC.