Roan Egberts Roan Egberts
26/01/2024 13:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/01/2024 13:06

Fatale fout in bitcoin ATM’s ontdekt, maar eindigt met een sisser

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Fatale fout in bitcoin ATM’s ontdekt, maar eindigt met een sisser

Foto: Parilov/Shutterstock

Bitcoin (BTC) ATM-provider Lamassu Industries heeft een fout ontdekt in zijn bitcoin geldautomaten. Gunter Ollman, hoofd technologie van IOActive, zei dat aanvallers door de kwetsbaarheden gemakkelijk bitcoin van gebruikers via de geldautomaat konden stelen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Hackers hadden volledige toegang kunnen krijgen

De bitcoin-fout in de automaat van Lamassu Industries gaf hackers volledige toegang om bitcoin bij gebruikers te stelen. Ollman vertelde verder dat aanvallers door de fout mee konden kijken bij de geldautomaat en deze ook konden manipuleren. Ook legde hij het volgende uit:

”Een hacker zou, met voldoende voorbereiding, de volledige gebruikerservaring van de geldautomaat kunnen wijzigen of vervangen. De gebruiker kan zo gemanipuleerd worden om aanvullende acties uit te voeren.”

De aanvullende acties zouden bijvoorbeeld het extra invoeren van bankrekeninggegevens zijn om aanbiedingen te krijgen. Deze aanbiedingen zouden volgens Ollman gratis bitcoin of korting op de aanschaf van bitcoin zijn. Verder zei Gabriel Gonzalez, directeur hardware beveiliging van IOActive, dat de crypto automaat ook geleegd kon worden. Zo zouden hackers de gebruiker kunnen misleiden door een hoger geldbedrag weer te geven dan daadwerkelijk was gestort.

Advertentie

Ethische hackers vinden kwetsbaarheden

Een team van ethische hackers van IOActive heeft verschillende kwetsbaarheden gevonden. Een ethische hacker is iemand die op zoek gaat naar kwetsbaarheden van soft- en hardware en deze netjes melden bij bedrijven of overheden.

Vorig jaar probeerden de ethische hackers toegang te krijgen tot de bitcoin-geldautomaten om zo eventuele kwetsbaarheden te identificeren. Dat lukte en zo konden ze bijvoorbeeld toegang krijgen tot de camera van het geldautomaat zoals hieronder op de foto.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin-fout in geldautomaten opgelost

Hoewel de fout in de geldautomaten potentieel ernstige gevolgen had kunnen hebben voor gebruikers, is deze inmiddels verholpen. De ATM-provider heeft een beveiligingspatch ingevoerd voordat de fout aan het publiek werd bekendgemaakt.

Lamassu Industries heeft ook eigenaren van de geldautomaten gewaarschuwd en gaf ook aan om de beveiliging aan te passen. Zo is er voorkomen dat hackers alsnog toegang kunnen krijgen in de toekomst.

Deel dit artikel
Roan Egberts

In 2021 kwam Roan in aanraking met de wereld van cryptocurrencies en deed hij ook zijn eerste crypto-investeringen. Roan is altijd al geïnteresseerd geweest in de economie en volgt dan ook een financiële opleiding op Hogeschool Saxion. Momenteel volgt hij een minor in “Blockchain”. Met deze minor wil hij zijn kennis vergroten op het gebied van blockchain-technologie. Tot slot is Roan actief in het telegramkanaal van Crypto Insiders als beheerder, dus wie weet kom je hem daar ook tegen!

Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin onder druk: Amerikaanse banenmarkt dwarsboomt bullrun
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin protocol stort in, miners zien inkomsten verdampen
Bitcoin krijgt nieuwe tik en valt onder $67.000, markt zwaar getroffen
Onderzoek toont harde data: ‘bitcoin zal crashen naar $50.000’
Advertentie