Foto: x
Het was een heftige week voor de financiële markten. Op woensdagavond maakte de Amerikaanse president, Donald J. Trump, zijn plannen bekend. Hoewel de dag werd bestempeld als “Liberation Day”, ervaarde de financiële wereld dit in ieder geval geheel anders. De gevolgen waren groot, maar niet voor degenen die de oudste cryptomunt in bezit hadden.
S&P500 verliest 5 biljoen dollar in twee dagen
Tijdens de aankondiging op dinsdagavond zagen veel aandelenhandelaren hun ergste doemscenario werkelijkheid worden. De aangekondigde tarieven gelden voor vrijwel de gehele wereld en zijn gebaseerd op de tarieven die deze landen aan Amerikaanse producten toevoegen. Zo zou de Europese Unie volgens Trump bijna 40% aan importtarieven rekenen voor Amerikaanse goederen. Ook China zou het land flink benadelen met een tarief van ruim 60%.
Als gevolg van de aankondiging ontstond er een grote paniek in de financiële markten. In de twee handelsdagen na dit moment verloor het indexfonds S&P500 maar liefst 5 biljoen dollar aan marktkapitalisatie. Dit fonds volgt de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten. De correctie bleek zelfs zo sterk, dat het de daling tijdens de coronapandemie in maart 2020 overtrof. Destijds gingen grote delen van de wereld in lockdown, wat resulteerde in een totaal verlies van 3,3 biljoen dollar.
Bitcoin ziet groen: heeft geen last van Trumps tarieven
Het doel van Trump is duidelijk. Hij wil de financiële gezondheid van zijn thuisland weer gezond maken. Dit levert de Amerikaanse staat meer geld op en tegelijkertijd hoopt de president dat een groter deel van de productie in het land zelf zal gaan plaatsvinden. Dit zou nieuwe banen creëren. Wanneer Amerikanen ook nog eens zien dat producten uit eigen land goedkoper zijn dan de producten uit het buitenland, dan zullen zij wellicht ook meer Amerikaanse producten gaan kopen. Dit houdt het geld in ieder geval binnen de landsgrenzen.
Zo hoopt Trump dat de economie weer zal gaan groeien. De vraag is echter of dit de juiste weg is, omdat de getroffen landen nu ook bezig zijn met hun tegenmaatregelen. Wanneer de landen dit over en weer gaan doen, dan is de kans op een daadwerkelijke handelsoorlog onmiskenbaar groot.
Toch was er een specifieke investering die opvallend groen bleef in deze twee dagen. De oudste cryptomunt bitcoin (BTC) bleek veel minder gevoelig te zijn voor de maatregelen dan gedacht. Juist in de laatste maanden liet de munt enige correlatie zien met de S&P500-index. Ditmaal was het echter anders. De munt daalde wel, maar slechts 3,7%, waarna het de correctie weer enigszins goed kon maken.
BTC als belangrijke ‘store of value’
Verschillende experts zien de tegengestelde beweging als een bevestiging dat bitcoin een nieuwe rol heeft aangenomen in de wereldwijde markt. Kapitalen waren in de afgelopen twee handelsdagen veiliger in handen van de digitale munt dan in aandelen, fondsen of zelfs goud. Nu er in de afgelopen jaren steeds meer institutioneel kapitaal naar de munt is gestroomd middels exchange-traded funds (ETF’s), die voor de langere termijn investeren, is duidelijk te zien dat de volatiliteit en de correctie afzwakken ten opzichte van het verleden.
Ondanks dat de munt in deze tijd weinig momentum heeft, verwachten analisten dat bitcoin in de rest van het jaar nog veel opwaarts potentieel heeft. Kijkend naar de wereldwijde geldvoorraad (M2 money supply growth) in vergelijking met de bewegingen van bitcoin, dan is er een duidelijk verband. Aangezien de geldvoorraad naar verwachting dit jaar nog zal stijgen naar 127 biljoen dollar, schat de crypto-analist van Real Vision Jamie Coutts in dat bitcoin nog zou kunnen stijgen naar een koers van boven de 132.000 dollar.
We houden je in ieder geval op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen, nu ook via Whatsapp – volg ons net als duizenden anderen.
🔥 Wil jij weten of dit hét moment is om in te stappen of om af te wachten? Luister de podcast nu of sla ‘m op